Joska 2024-5

‘Oranje’

“Mevrouw, mag ik uw voetbalplaatjes?” Gelukkig had ik gedachteloos ‘ja’ gezegd, toen de kassière vroeg of ik ook voetbalplaatjes wilde. Thuis worden er inmiddels geen voetbalplaatjes meer gespaard, maar nu kon ik deze kinderen blij maken. Zij waren al wel volop bezig met ‘Oranje’ in de week voor het EK. Net als een wijkbewoner die de oranjevlaggetjes al buiten had hangen voor de hele sportzomer met EK én Olympische spelen. Het ‘oranjegevoel’ in Nederland komt langzaam op gang.

Oranje is een opvallende, vrolijke kleur en zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Met Koningsdag kun je met een oranje kledingaccent laten merken dat je bij deze samenleving hoort. En dus zag ik een vluchtelinge uit de noodopvang komen met een fraaie oranje hoofddoek op weg naar het Goffertpark. Oranjesupporters in een stadion zijn ook niet te missen. Mijn neefje in Engeland geef ik graag een oranje shirt: voor een extra overzeese Oranjesupporter en om de band zijn Nederlandse familie te versterken.

Inmiddels duikt er ook een ander oranje op: code oranje. Bijna de zwaarste weerwaarschuwing. Bij code oranje blijf er je als het maar enigszins kan binnen vanwege zware windstoten of hevige regenval. Helaas kleurt ons leven ook oranje vanuit klimaatveranderingen. Het vooruitzicht van een mooie rustige zonnige zomer wordt ongewis, de kans op een (te) warme droge zomer stijgt. Dit ‘oranjegevoel’ zou wel wat minder rap op gang mogen komen!

Langzaam maar zeker ontdekken we als samenleving dat we ons oranjegevoel van onderlinge verbondenheid moeten gaan inzetten voor zorg voor mens en natuur.  Na de zomer gaat de Ontmoetingskerk er als Groene kerk actief mee aan de slag. Maar nu eerst op naar hopelijk een mooie (sport)zomer vol positief oranjegevoel!

Pastor Joska van der Meer

menu