Joska 2024-2

‘Koffiedrinken’

“Kom je vanmiddag even koffiedrinken?”, vraagt de buurvrouw haar in de lift. Ze weet wat ze eigenlijk vraagt: Kom je alsjeblieft naar mijn verhaal luisteren? Samen ‘een koffietje doen’ is zoveel meer dan alleen koffiedrinken. In taallessen vergt het veel voorbeelden om uit te leggen dat ‘koffiedrinken’ een uitnodiging is om met elkaar te praten, elkaar beter te leren kennen en een paar koffierondes verder lief en leed te delen. ‘Koffiedrinken’ is een uitnodiging net als ‘kom je theedrinken’ of ‘kom je eten’.

“Kom je vanochtend koffiedrinken?” is de uitnodiging op een geel uithangbord voor de Ontmoetingskerk. Binnen zijn gezellige gasten en gastvrouwen en een enkele gastheer om anderen de gelegenheid te geven hun verhaal te vertellen en een bakkie leut of bakkie troost te komen drinken. Iedere woensdag en vrijdagmorgen schenken ze nu al 25 jaar zo koffie met aandacht in de Aanloop. Reden tot een feestje binnenkort. Maar er is nog meer te vieren. Destijds is de Aanloop gestart omdat mensen vertelden dat ze zo graag ergens op de koffie wilden komen maar er nauwelijks betaalbare plekken waren om anderen te ontmoeten. Inmiddels zijn er veel plekken gekomen waar je koffie kunt drinken of soep eten. Dat is mooi want er wordt over (te) veel zaken wel koffiegezet maar weinig samen koffiegedronken.

Later die middag neemt ze de lift naar twee verdiepingen hoger. De buurvrouw vertelt honderduit, haar koffie wordt koud. Zij warmt ondertussen haar handen aan de kop, zoals de buurvrouw zich warmt aan haar luisterend oor.

Pastor Joska van der Meer

menu