Joska 2023-9

‘Kerstengel.

“Wees niet bang, ik kom goed nieuws brengen: vrede voor alle mensen van goede wil”

De Kerstengel in het Bijbelse kerstverhaal verschijnt midden in de nacht, in donkere woelige tijden.

Wat zou het mooi zijn als ook nu in onze tijd, midden in de winternacht, de hemel open zou gaan en die boodschap zou klinken. Want als er iets is wat we goed kunnen gebruiken is het vrede op aarde!

In het kerstverhaal voegt zich al snel bij die eerst engel een hele schare. Ook wie geen Kerstmis viert in een kerk, ziet de engeltjes overal opduiken Als kerstversiering maar ook als goed nieuwsbrengers in allerlei kerstacties. Zoals bijvoorbeeld het Glazen huis dat dit jaar midden in Nijmegen staat met haar ‘serious request’ om medemenselijkheid voor ALS patiënten. Maar ook in inzamelingsacties voor oorlogsgebieden ver weg maar door familiebanden voor velen toch heel dichtbij.

Het verrassende is vooral de plek die de engel wijst om vrede te vinden. Een plek waar je het niet zou verwachten: in een stal bij een pasgeboren kind. We maken er nu zoete plaatjes van maar de werkelijkheid was bitterkoud. De warme vrede komt van die verzamelde mensen van goede wil en de boodschap van medemenselijkheid van het kind.

Vrede wordt tastbaar als mensen van goede wil elkaar op zoeken. Zoals gebeurde in november toen de burgemeester in de Ontmoetingskerk met mensen van verschillende religies sprak over wat verbinding brengt in onze samenleving. Alleen al dat we nu zo interreligieus samenkomen is al goed nieuws en een teken van vrede.  Laten we de kerstengel als versiering straks opruimen maar blijven gaan naar verrassende plekken op weg naar vrede voor alle mensen van goede wil.

Een vredig nieuwjaar toegewenst!

Pastor Joska van der Meer

menu