Joska 2021-7

‘Vrijheidsbeeld’

Bij de quizvraag Waar staat het vrijheidsbeeld? telt als goed antwoord alleen: in New York. Maar er zijn veel meer beelden van vrijheid. In het kader van de vredesweek hebben mensen in woorden of schilderijen hun beelden van vrede en vrijheid vastgelegd. Als je die bekijkt, is vrijheid niet een plechtig beeld met een triomfantelijk opgeheven fakkel maar juist heel klein en dichtbij. Mensen vinden vrijheid in het lezen van een boek, zitten op een bankje in de zon (als er zon is) of in het ontvluchten van werkdruk in de natuur. Iemand schreef:

Hoe voelt vrijheid

Zijn zonder masker, leven zonder schaamte.

Liefhebben.

Op weg zijn naar eenheid, die verscholen Ligt onder alle spinnenwebben van willen en hebben, van moeten en wegduwen.

Vrijheid voelt goed

Vrijheid voelt

Vrijheid

Voor mij is het vrijheidsbeeld de mensen die zitten op de betonnen bloembakken bij Winkelcentrum Meijhorst. De hele dag door zitten er mensen in groepjes van wisselende samenstellingen. Ondanks de vele stenen is het er echt gezelliger op geworden. “Kom, dan gaan we even zitten.” Het nodigt uit om ook een praatje te beginnen met wie je nog niet kent. Ik heb al heel wat mensen met elkaar zien zitten praten. Een prachtig vrijheidsbeeld! Alleen dat hoge onkruid … hebben we geen mooiere achtergrond? Gelukkig dichtte iemand:

Onkruid in een perk

Zo vrij groeien wil ik ook

En het vergaat niet.

Ik hoop op een Dukenburgse bloemplantdag: dat we in alle bloembakken bloemen plantten, net zo veel kleurig als de mensen die op de rand zitten!

Pastor Joska van der Meer

menu