Joska 2021-5

‘Klaprozen’

De bermen staan dit jaar vol klaprozen. Vurig rood, fragiel maar stevig genoeg om mee te bewegen op de wind van langsrijdend verkeer. Ze zijn er zo uitbundig, omdat het vorig jaar zo droog was, te weinig water voor de paardenbloemen. De klaprozen houden juist van droogte, hun zaadjes hebben geduldig hun kans afgewacht en nu is de berm van hen.

Zaaien, groeien, bloeien, overwoekeren, oogsten. In de natuur om ons heen zien we hoe het gaat.

Het zijn ook woorden die je aan het denken kunnen zetten over je eigen leven. Wat zaai je: wat mag klein beginnen en hopelijk uitgroeien tot iets moois? Wat is groei? Alleen af te meten aan cijfers of ook aan zoals scholen dit jaar doen nieuwe vaardigheden, ontdekkingen, ervaringen als “nooit gedacht dat ik nog eens zou leren beeldbellen.” De bloei van je leven, wanneer is dat? Of gaat het over opbloeien, steeds opnieuw en iedere keer anders? Wat heeft geen kans gehad, is overwoekerd geraakt? Oogsten: wat is er wel, wat lukt wel? Waar hoop je op, wat hoop je in korte of op langere termijn te bereiken? Wil je hier samen mee bezig zijn in luchtige activiteiten? In het zomerprogramma ‘de weg van groei en bloei’ de Ontmoetingstuin in de Meijhorst is daar alle ruimte voor.

De klaprozen in de berm zijn in de bloei van hun leven. Ooit probeerde ik ze thuis in een vaas te zetten maar dat was geen succes. De blaadjes waren al afgewaaid voor ik thuis was.

Voortaan geniet ik er dus van in het voorbijgaan. Hopelijk vuren ze ons nog tot ver de zomer in aan tot opbloeien in ons eigen leven.

Joska van der Meer

Pastor Ontmoetingskerk

menu