‘Stemmen’

De derde plek bij de Gelderlander-verkiezing Lelijkste gebouw van Nijmegen staat tegenover ‘mijn’ sportschool Apollo Gym in Meijhorst. Het voormalige zorgkantoor is inderdaad niet om aan te zien, dus logisch dat Dukenburgers er onlangs massaal op stemden. Vandaag kunnen we weer naar de stembus, maar nu voor de Europese verkiezingen. Met de les Seniorenfit van Apollo nog in de benen tuf ik rechtstreeks naar het Weezenhofse stemlokaal.

Een vertrouwd loopje vanaf de parkeerplaats van het ‘winkelcentrum’ brengt me naar de Prins Clausschool waar onze buurt altijd de stem uitbrengt. Maar daar wordt nu gebouwd… Als op afroep loopt een gearmd ouder echtpaar me tegemoet: zij verwijzen me naar de naastgelegen gymzaal! Haha, de twijfel over mijn sportkloffie bij deze officiële gelegenheid is ineens weg want wie is hier nu beter gekleed dan ik? Binnen blijk ik de enige burger die haar recht komt verzilveren middels een rood potloodje. Er zitten vier vrouwen achter lange tafels. Ze verwelkomen me allerhartelijkst en acht ogen kijken me verwachtingsvol aan. Terwijl ik mijn stempas uit de envelop wurm (had dat nou thuis gedaan!) merk ik op: “Het loopt niet echt storm hè vanochtend.” Mevrouw 2 kijkt op haar computer en zegt: “U bent 143.” Waarop mevrouw 3 me het stembiljet overhandigt en zegt: “Nou zo ziet u er niet uit hoor.” Grinnikend ‘huppel’ ik in mijn strakke sportlegging het hokje in en stem op een dame die zich sterk maakt voor betere arbeidsomstandigheden in naaiateliers waar grote winkelketens hun kleding van betrekken. Ik realiseer me dat die fijne legging ook veel te goedkoop was om eerlijk gemaakt te kunnen zijn. En nu me niet meer laten verleiden!

José Velzeboer

menu