‘Jos Derksen gaat met pensioen’

In 1979 opende Jos Derksen met een aantal anderen in de wijk Lankforst een gezondheidscentrum. Ruim 44 jaar was hij daar werkzaam. In wat nu Gezondheidsplein Dukenburg heet werden veel verschillende activiteiten ondergebracht. Behalve fysiotherapie ook logopedie, podotherapie en verloskunde. Op 12 mei 2023 gaat hij met pensioen. Tijd voor een terugblik op zijn loopbaan.

Het regende telefoontjes

Zeker drie generaties van gezinnen uit Dukenburg heeft hij onder behandeling gehad. Hij zag het stadsdeel veranderen. Toen hij begon was het hier een ruim opgezette wijk. Veel mensen uit Nijmegen met problemen vonden hier een ‘veilige haven’. Hier waren voldoende betaalbare woningen beschikbaar, en ook nog in een groen, ruim opgezet stadsdeel. Ook waren er aanvankelijk veel jonge gezinnen. Later sloeg de vergrijzing toe en nu zie je opnieuw weer jongere gezinnen ‘instromen’. Jos bouwde een nauwe band op met veel gezinnen. Soms waren er drie generaties die hij behandeld en gecoacht heeft.

Jos heeft lang getwijfeld over het moment van afscheid nemen. Hij heeft al eens overwogen om eerder te stoppen, maar dat voelde toch niet goed. Wel is hij al een paar jaar geleden uit de maatschap gestapt. Tijdens zijn werk gebeurde er in zijn persoonlijke leven ook van alles: “ik ben getrouwd, heb kinderen gekregen en ben inmiddels opa van Cato. Wat daarnaast ook diepe indruk heeft gemaakt is de brand die in 2000 in ons pand is geweest.”

Zijn afscheid is eigenlijk op 17 februari al begonnen.

 

 Op die dag stond er een interview over zijn vertrek in de editie Nijmegen van de Gelderlander. Vanaf die dag regende het telefoontjes, mailtjes, appjes en kaartjes. Dat deed hem goed: “dat betekent toch dat je voor veel mensen wat hebt mogen betekenen.”

Alle huisartsen overleeft

Het vak is wel veranderd in de loop der jaren, constateert Jos, die inmiddels alle huisartsen in Dukenburg heeft overleefd. “Fysiotherapeuten zijn meer oefentherapeuten geworden. Lag de nadruk vroeger op het behandelen, nu gaat het erom mensen zo snel mogelijk in hun kracht te zetten en ze te stimuleren zelf weer in beweging te komen”. Dat Dukenburg een wijk is waar nogal wat sociale problemen voorkomen is hem ook niet ontgaan. Zijn specialisme is haptotherapie. Het gaat er daarbij om mensen meer in contact te brengen met wat je voelt. Veel lichamelijke klachten komen (mede) voort uit psychische problemen.

Wat wil Jos de komende jaren gaan doen? Hij heeft veel interesses, dus stilzitten zal er niet bij zijn. “Ik ga misschien les geven aan toekomstige fysiotherapeuten. Daarnaast zie ik me ook nog wel iets doen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Misschien ga ik wel koken in een klein verzorgingstehuis of in een hospice. Ik ben liefhebber van de schilderijen van Vincent van Gogh, dus iets voor het van Gogh- museum doen zie ik ook wel zitten. Kunst heeft mij sowieso altijd geboeid. Ik heb in de praktijk ook wel eens kunstweekenden georganiseerd.” Daarnaast blijft zingeving Jos ook boeien. En sport hij ook nog veel: triatlon, fietsen, zwemmen en vissen.

Het is wel duidelijk dat een gevoelsmens en kleurrijk persoon Dukenburg gaat verlaten. Zijn vaste klanten zullen hem zeker missen.

Afscheid nemen

U bent van harte welkom om op 12 mei tussen 16.00 en 17.30 uur persoonlijk afscheid van Jos te komen nemen in de praktijk Lankforst 14-37.

Bericht april 2023

menu