‘Jongerengroep KIEM’

Vanaf september 2023 is Jongerengroep KIEM actief bij de Broederij. KIEM is opgericht door Anne Blaauw vanuit een missie: “niemand mag zich nog zo voelen zoals ik me heb gevoeld in mijn tiener jaren.” De jongeren van KIEM komen elke woensdagmiddag bij elkaar. Wat de jongeren gemeen hebben? Door psychische klachten vinden ze het soms lastig om hun plekje in de maatschappij te vinden. Ze dragen allemaal een verhaal met zich mee. En juist dat verhaal wordt bij KIEM gebruikt als kracht.

De jongeren, allemaal tussen de 16 en 24 jaar, gaan creatief aan de slag. Ze stellen zich de vraag: in welke kunstvorm zou ik mijn verhaal willen verbeelden? Verschillende gastdocenten zullen hier inspiratie voor bieden. Zo was er vorige maand een stiptekenaar te gast die zijn werk heeft kunnen maken van teken. Hoe cool is dat!
Het idee om je verhaal om te zetten in tekst, fotografie, lied of beeldwerk komt niet uit de lucht vallen. Zelf heeft Blaauw een documentaire gemaakt over haar angststoornis. “De documentaire heeft me erg geholpen bij het verwerken van mijn problematiek. Daarnaast ging er een vuurtje bij me aan door ergens naar toe te werken en niet altijd bezig te zijn met mijn angststoornis. Ik hoop dat ik dit ook aan de jongeren kan meegeven.”

Activiteiten

Naast het omzetten van hun eigen verhaal in een kunstvorm, organiseren de jongeren ook activiteiten voor leeftijdsgenoten. “Op deze manier kunnen er nog veel meer jongeren met elkaar verbinden. Het is belangrijk om te leren door te doen in plaats van te praten”, verteld Blaauw. In februari stond de eerste activiteit op de planning. De kerngroep van KIEM kookte voor dertien jongeren een driegangenmenu. De meeste jongeren die aanschoven kwamen alleen. Het was een gezellige avond waar ook nummers werden uitgewisseld. Missie geslaagd!

Vanaf nu zal er maandelijks een activiteit zijn voor jongeren van 16-24 jaar. In maart staat er een bioscoopavond geplant. Ook bij de kerngroep zijn nog plekken vrij. Via Instagram blijf je op de hoogte van de activiteiten die georganiseerd worden. Meer informatie over de kerngroep vind je op www.debroederij.nl/jongerengroep-kiem

Of stuur een berichtje: Instagram: @jongerenKIEM

Bericht maart 2024

menu