Armoede-expert uit eigen ervaring
Enkele jaren geleden zat Jessica van Hinthem in grote financiële problemen. Als moeder met drie kinderen dreigde ze samen met haar man uit huis gezet te worden. Een gezin met twee werkende armen. Maar nu is ze zelf expert op het gebied van armoedebestrijding. Haar motto: “Praat niet over, maar mét mensen die het moeilijk hebben.”
Jessica mocht 17 mei 2023 over haar ervaringen spreken bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer voor de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Betreffende de initiatiefnota ‘sneller uit de schulden’. Klik hier voor het hele verslag, het betoog van Jessica start op 14 minuten.
Jessica komt uit Weurt. Na kort gewoond te hebben in Beuningen kwam het gezin naar Nijmegen. In Aldenhof kon ze terecht, in een van de maisonnettes van de woningcorporatie WoonGenoot, inmiddels opgegaan in Talis. Het was niet gemakkelijk voor het gezin om rond te komen. De financiële problemen werden groter en groter. Ze ervoer zelf dat armoede kan leiden tot chronische stress: “Je bent zelf vooral bezig om het eten op tafel te krijgen. Je denkt niet meer na over andere problemen. Zoals: hoe kan ik de huur betalen?” Tot zelfs een huisuitzetting dreigde. Twaalf jaar in totaal leefde Jessica in armoede, waarvan een groot aantal jaren onder bewindvoering.
Beleefhuis
Dankzij de medewerking van woningcorporatie WoonGenoot kon de huisuitzetting uiteindelijk voorkomen worden.
Ze zette vervolgens een project op in Aldenhof: in samenwerking met de woningcorporaties WoonGenoot, Woonwaarts, Talis, Portaal en de Vincentiusvereniging.
Klik hier voor de opening van het beleefhuis Het Beleefhuis werd ingericht in een maisonnette in Aldenhof, op haar initiatief. Daarin konden mensen ervaren wat het betekent om in armoede te leven. De bedoeling was om er een project van enkele weken van te maken. In overleg met WoonGenoot werd het uiteindelijk een jaar lang. WoonGenoot vond het zo’n belangrijk maatschappelijk doel dat hij onder andere zijn eigen medewerkers en medewerkers van andere corporaties aanmoedigde om langs te komen en meer te ervaren wat armoede betekent. Ook andere mensen die in het sociaal domein werken zijn erlangs geweest. Om ze ervan bewust te maken dat je niet over, maar met mensen moet leren te praten die het financieel moeilijk hebben.
De ironie wil dat ze in die tijd ook penningmeester was bij basisschool de Aldenhove: “Dat klinkt op het eerste gezicht heel gek. Maar als je in armoede leeft leer je juist heel creatief met geld om te gaan”, stelt ze.
Inmiddels is Jessica druk bezig om van haar eigen ervaringen in positieve zin gebruik te maken. Ze volgt de opleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Ze loopt stage bij de Academie Paramedische studies met het zwaartepunt Fair Health. Dit richt zich op het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. En ze geeft gastlessen aan studenten. Ze leert hen onder andere hoe ze kunnen herkennen dat achter gezondheidsklachten ook armoedeproblematiek kan schuilgaan.
Zelf aan de slag
En ze is inmiddels zelfs als zzp’er aan de slag gegaan. Met als doel om mensen die bij de overheid, de zorg of in het welzijnswerk actief zijn vanuit haar eigen ervaringen kennis bij te brengen. “Hoe kunnen ze omgaan met deze problematiek? Waar moeten ze op letten?” Jessica onderschrijft ook het belang dat huisartsen zich hiervan bewust zijn. Zoals in de vorige Dukenburger te lezen was is Iris Venderbosch van de Schakel hier ook volop mee bezig: “Huisartsen zijn belangrijk omdat ze een beroepsgeheim hebben. Mensen durven er gemakkelijker over hun problemen te vertellen.”
Jessica heeft daarnaast ook de Facebookpagina Nijmegen Geldt in het leven geroepen. Daarop staat nieuws dat te maken heeft met de armoedeproblemen. Ook vind je er tips voor mensen met financiële problemen om creatief met geld om te gaan. Lees ook: Geldzorgen Daarnaast heeft ze samen met anderen het boek Hoe je armoede doorbreekt uitgebracht. Dit boek is als e-boek via internet gratis te downloaden via de website van de HAN. Daarnaast is het via bol.com voor 10 euro te bestellen. De volledige opbrengst gaat naar het armoedefonds.
Vnlr. Linda van Aken, Ton Gerrits, Maria van Muijsenbergh en Jessica van Hinthem bij de opening van het ‘Beleefhuis’, 1 oktober 2021.
Bericht maart 2023