‘Jeanne d’Arc nationale heldin van Frankrijk ketter of heilige’

Jeanne d’Arc (1412-1431) is een van de meest fascinerende figuren uit de Franse geschiedenis. Een dorpsmeisje dat op haar dertiende visioenen krijgt van de aartsengel Michael die haar opdraagt Frankrijk te bevrijden en de koning te laten kronen in Reims. En die slaagt in haar missie! En dan: in 1430 wordt ze als ketter veroordeeld tot de brandstapel, 25 jaar later wordt ze door de paus posthuum weer vrijgesproken en in 1920 wordt ze heiligverklaard. Wie was zij werkelijk? 

Dr. Leo Ewals studeerde Frans en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen en de Ecole du Louvre in Parijs. Hij promoveerde in 1987 met een proefschrift gewijd aan de romantische schilder en beeldhouwer Ary Scheffer en geldt sindsdien internationaal als een kenner van de 19e eeuwse Franse kunst. De laatste jaren was hij conservator aan het ateliermuseum Jac Maris in Heumen, organiseerde er vele tentoonstellingen en heeft een serie boeken geschreven over Jac Maris en andere kunstenaars uit het Rijk van Nijmegen.

Deze StAAD Special Themamiddag vindt plaats op vrijdag 17 februari 2023 van 14.00 tot 16.00 uur. Inloop 13.30 uur. Wijkcentrum Dukenburg. Meijhorst 70-39. Toegang gratis.

Bericht februari 2023

menu