‘Jean-Paul Broeren over isoleren’

 

 Energietransitie (overgang naar nieuwe energie) gaat niet zomaar. Dat blijkt voortdurend uit gesprekken met bewoners, politiek en instanties. Zwanenveld staat gepland – na een deel van Meijhorst – als de volgende wijk die van het gas afgaat. Er wordt onderzocht of Zwanenveld wordt aangesloten op het warmtenet. Energietransitie wordt ook voor Dukenburg belangrijk. Maar hoe pakt het uit in de praktijk? Een gesprek hierover met Jean-Paul Broeren, die naast zijn werk in de gemeenteraad de Stadspartij Nijmegen als technicus/meewerkend voorman dagelijks te maken heeft met energiebesparing en nieuwe energie.

Zonder handjes gaat het niet

 

Weinig vragen zijn nodig om Jean-Paul Broeren aan de praat te krijgen over zijn dagelijks werk als technicus/meewerkend voorman. Hij signaleert veel nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden voor energiebesparing en nieuwe energie. Maar hij toetst ook voortdurend wat haalbaar is. “Zonder handjes gaat het niet,” is regelmatig te horen. Zijn betrokkenheid bij dit werk is groot. Op sociale media ‘post’ hij veel over het onderwerp. Én: “Wow: elke keer vind ik het echt mooi na een klus het verschil te zien. Dat is mijn drive.”

Eén vraag gaat vóór op alle andere: hoe gaat het met Bikkel?

(Voor wie niet alle geheimen van NEC kent: Jean Paul is als Bikkel zeer bekend bij Nijmeegse kinderen. Speciaal voor hen treedt hij op als mascotte bij NEC-activiteiten. Nu even niet in verband met Corona.)

“Met Bikkel gaat het goed maar hij staat te popelen om weer te beginnen.” Jean Paul mist het optreden als Bikkel. “Kinderen zijn geweldig blij me te zien en voor mijzelf is het een fantastische ontspanning.”

Isolatie

 Jean-Paul: “Isolatie vormt een belangrijke basis om je huis duurzaam te maken. Isoleren is mijn vak. Dat doe ik zowel bij grote instellingen als bij flatgebouwen en huizen. Leidingen, die geen goed jasje hebben, slecht geïsoleerde kruipruimtes/vloeren of spouwmuren veroorzaken warmteverlies. Opvallend is het gebrek aan aandacht voor leidingen in kelders, ruimtes onder huizen of achter zijschotten. Daar valt veel energiewinst te halen. Dit hoeft niet veel te kosten. Je kunt een aantal klussen, zoals het isoleren van kruipruimtes gemakkelijk zelf. Op YouTube zijn verschillende instructiefilmpjes te vinden. Maar let op: een huis moet ademruimte overhouden. Als je elk kiertje dicht maakt kan er – zeker bij koken met gas – te veel fijnstof in huis komen.”

Zonnepanelen

Jean-Paul: “Zonnepanelen zijn belangrijk voor energiebesparing. De woningcorporaties zijn al bezig hierin te investeren. Particulieren doen dat nog weinig. Er zijn subsidieregelingen. De aanschafkosten haal je door besparingen op energienota’s er sneller uit dan je denkt. Plaats de panelen wèl door een erkend installateur. En let op beoordelingen of reviews. Wanneer zonnepanelen verkeerd worden geplaatst, ontstaat er brandgevaar. Een goede voorbereiding kan veel ellende voorkomen.”

Warmtepompen

“Inmiddels is een nieuwe generatie warmtepompen op de markt. Daarbij hoef je niet alles te isoleren of leidingen helemaal te vernieuwen. Een ‘hybride’ systeem lijkt nu het beste. Dat betekent dat je bij piekbelasting in een vorstperiode aanvullend van aardgas gebruik kunt blijven maken om het behaaglijk te houden”. Aldus Jean-Paul.

Loop niet te snel

Jean-Paul: “Energietransitie kan volgens sommigen niet snel genoeg. Maar er is niet één oplossing voor alles. Er zijn nog te veel vragen. En het kost tijd. Aanpassingen van infrastructuur moet ontwikkelingen bij kunnen houden. Bovendien: moet het aardgasnet wel worden opgeheven? Als waterstof als energiebron actief wordt, hoeft het aardgasleidingnet de grond niet uit. Windenergie heeft tot nu toe weinig draagvlak. Maar in België zijn nieuwe windmolens zonder wieken ontwikkeld. Die kunnen energie opslaan. Op een bedrijventerrein in Arnhem experimenteert men met vernieuwingen. We hebben te weinig technisch geschoold personeel. De aanwas vanuit de jeugd is laag. Werkend leren stimuleren is wel een oplossing. Als je met jouw handen wil werken heb je in de toekomst gegarandeerd werk. Zonder handjes gaat het niet.”

Bericht december 2020

menu