Janwillem 2021-7

‘Heel hard afkloppen’

In de bijna 92 levensjaren die mij gegund zijn, heb ik nauwelijks zo’n ellendig jaar meegemaakt als het lopende jaar. Ellendig in mijn jeugd was natuurlijk de crisistijd van de jaren dertig en de navolgende verschrikkelijke bezettingsperiode met diepe armoede, honger, levensgevaar, onderduiken, concentratiekampen et cetera. Het was toen een catastrofale tijd. Denk daarbij ook aan de hongerwinter waar veel oude mensen van de koude en honger stierven. Na die periode heeft Nederland haast een ongekende tijd van welvaart gekend. Tot corona onlangs genadeloos toesloeg. Deze ziekte bleek veel ernstiger dan men aanvankelijk had ingeschat. Om de volkswil te volgen neemt de regering voortdurend verkeerde beslissingen, waardoor men op eerdere versoepelingen steeds moet terugkomen.

Maar het is niet een jaar dat alleen corona ons teisterde. Of het al niet erg genoeg is: ik heb in de wereld nog nooit zoveel branden meegemaakt die een gevaar voor de wereld zijn. Sommige mensen vrezen dan ook het einde van de wereld en de mensheid. Die gedachte is niet onjuist als we ons gedrag niet drastisch gaan aanpassen. Ook Nederland en voornamelijk Limburg hebben hun portie gehad. Er vielen gelukkig geen doden, maar veel huizen zijn verwoest, waaraan we toch al een groot gebrek hebben. Men schat de waterschade, voor de boeren inbegrepen, op 5 miljard euro. Geen klein bier dus. En dan de misère in Afghanistan waar we de laatste weken voortdurend mee werden geconfronteerd. Veel mensen namen de vlucht vanwege levensgevaar of dreiging van verminkingen. Omdat onze militairen een beroep op helpers deden, lopen nu ook deze gezinnen extra gevaar. Zij rekenen niet ten onrechte op onze gastvrijheid.

En het houdt nog niet op met de meer verborgen ellende in Nederland. Bij heel veel ouderen bestaat momenteel stille armoede waar niemand over praat. Door de coronacrisis wordt alles veel duurder, de pensioenen stijgen niet mee. Voor jongeren die een gezin willen stichten. Vergeet het maar. De droom van een eigen huis zal niet in vervulling gaan. Zeker niet in deze generatie. Veel jongeren lijden bovendien door een onduidelijke toekomst aan ernstige stress en uitputtingsverschijnselen.

Tenslotte nog het nare bericht dat het coronavaccin maar een beperkte tijd bescherming biedt en de kans bestaat dat een vijfde coronapiek Neerland kan treffen. Vooral nu de hogescholen weer open zijn gegaan. Een nieuw studiejaar is begonnen. Met de komst van de nieuwe studenten moet je toch vrezen dat corona weer in Nijmegen gaat toeslaan, net zoals eerder toen Nijmegen een stad met een hoge besmettingsgraad werd. Het is te hopen dat overheid en universiteit een nieuwe sterke uitbraak van corona weten te voorkomen. We worden vanwege de delta- en vooral de lambda-variant van corona iedere dag aangemoedigd toch wat meer voorzichtig te zijn. De werkzaamheid van het vaccin neemt immers geleidelijk aan af. Ook ikzelf behoor tot de kwetsbare groep. Hopelijk dat wij als senioren komende maanden niet ziek worden. We zijn nu nog gezond. Heel hard afkloppen dus.

Janwillem Koten

menu