Janwillem 2020-9

‘Geen vrolijk jaar 2020’

Dit mijn laatste kolom van het jaar, een lamlendig jaar en je wenste dat je in je geheugen het jaar 2020 wegens de virusbesmetting maar kon deleten. Wat we niet hoopten, maar ook het jaareinde zal somber zijn, vuurwerk en veel gezelligheid thuis of op straat kunnen we vermoedelijk wel vergeten.

Nijmegen is na de vakantie flink getroffen door veel besmettingen. Je hoeft maar in de Gelderlander naar de vele overlijdensadvertenties te kijken. We zijn een gemeente die verhoogd waakzaam moet zijn en waarbij onze besmettingscijfers nog steeds boven het landelijke gemiddelde liggen. Geen wonder dat er strenge maatregelen nodig zijn. Zeer onprettig. Voor studenten is het een ellendig begin van de studie, veel vrolijkheid is er officieel niet.

Maar ook in Dukenburg valt het leven van de gewone burger niet mee. Vrijwel alles is dicht en de onderlinge contacten tussen de burgers zijn verschraald. Gelukkig dat sport en biebbezoek weer mogelijk wordt Zelfs de kerkgang is belemmerd. Gelukkig dat de supers de vroegere discipline hebben hervonden. Met dat alles hebben veel oude mensen het extra moeilijk en de vereenzaming is groot en bijna tastbaar. Veel mensen zijn ook door de dreigende armoede in de financiële zorgen en vaak de wanhoop nabij. Waar moet men troost vinden. Je vraagt je verder af in hoeverre de langdurige belemmerde socialisatie effect heeft over de toekomstige samenleving. Het is wel zeker dat de corona langdurige negatieve gevolgen heeft voor onze samenleving en dat we economisch enkele stappen terug moeten zetten. Dat leert de studie van vroegere grote epidemieën.

Toch mag dat ons niet ontmoedigt maken want dan raken we verder van huis. Er is van de vroegere epidemieën bekend dat voorzichtigheid, discipline en moed het beste recept is om de kwade tijd sneller door te komen.

Deze kwade dagen doen mij aan de oorlog en bezetting denken, toe we veel onzekerheid en verdriet en een avondklok vanaf zonsondergang hadden. Ik herinner me mijn ouders (beide ondergedoken) die ondank alles er de moed erin hielden en zeiden: “Het kan alleen maar beter worden.”

Met vaccins binnenkort beschikbaar hopen we dat maar. Dus maar uitkijken naar een hoopvol 2021.

Janwillem Koten

menu