Janwillem 2019-4

Wat buurtsamenwerking vermag’

Ik ben een regelmatige bezoeker van de huiskamer in het Huis van Weezenhof. Iedere keer zie je weer nieuwe mensen. Ik heb al veel Weezenhoffers ontmoet die ik amper kende. Wat mij betreft is het nieuwe Huis van Weezenhof nu al een groot succes. Niet alleen voor de senioren, maar je ziet ook kwajongens, kinderen met hun ouders, die gezellig samen praten en een kop koffie drinken of van een ander drankje genieten. De huiskamer is echt gezellig en nodigt uit tot een praatje. Het is een schot in de roos. Naast deze sociale functie zijn er ook bijkomende activiteiten. Op donderdag kan men na een bestelling bij Buurman er samen goed eten en bij de maaltijd een fles wijn open trekken. Om 18.00 uur wordt de maaltijd geserveerd. Daarnaast is er een speelruimte voor kinderen met allerlei spelletjes. Ook zijn er diverse activiteiten, zoals samen naaien en breien, kaarten (rikken), hulp bij computervragen, tekenen et cetera. Het is meer dan verbazingwekkend dat dit ontmoetingscentrum gerealiseerd is. Heel wat vrijwilligers hebben vele uren besteed, niet alleen om het huis op te knappen, maar ook om tegen weinig kosten geschikt meubilair et cetera te vinden om alles gezellig aan te kleden.

Toen de zwarte keet in december 2018 werd afgeleverd was men in de buurt nogal negatief. Ik hoorde vele smalende geluiden: ‘Dat kan nooit iets worden.’ En dan zie je maar wat buurtsamenwerking kan betekenen. Dit met hulp van de gemeente, wijkmanager Manon Karssen en zeer veel kundige vrijwilligers. Het project, dat door de gemeente financieel werd gesteund, is goed besteed geld gebleken.

De laatste tijd leest men over vele bezuinigingen die over Dukenburg worden uitgestrooid. Het voortbestaan van veel activiteiten en overlegstructuren is twijfelachtig geworden. Weliswaar zijn enkele bezuinigingen door de wethouder teruggedraaid, maar bestaanszekerheid op de lange duur van veel zaken is zeer onzeker geworden. Geld besteed in Dukenburg rendeert, zoals dit project toont. Dit is een gouden les die men uit het project Huis van Weezenhof kan trekken. Investeer in de sociale omgeving van de wijk. Het is echt wijs besteed geld.

Janwillem Koten

menu