‘Met de bus naar de stad’

Wij hebben het geluk dat de bushalte naar Station Dukenburg en omgekeerd naar de binnenstad bijna bij ons op de stoep staat. Dus het abonnement dat wij jaarlijks afsluiten doet ons vaak besluiten om weer eens naar de binnenstad te toeren. Via Plein 1944 en Burchtstraat wandelen wij dan naar het Kelfkensbos om daar een terrasje te pakken bij het pannenkoekenrestaurant. En ik moet u vertellen dat wij daar altijd een kleintje tomatensoep bestellen met een smaak en kwaliteit die wij nergens anders tegengekomen zijn, dus een dikke aanbeveling waard. Wat ook altijd een bijzondere ervaring is dat er altijd tijdens de busritten iets te beleven valt. Vooral de tussenstop op het Stationsplein geeft vaak verrassingen.

Onze laatste ervaring is de aflossing van de chauffeurs die hun dienst erop hebben zitten, iedere keer weer een verassing: wel of niet een andere chauffeur; jawel, dus motor af, jas aan, tas uit het vak en met een kort ‘tot ziens’ verlaat hij de bus om zich af te melden. Daar is op zich niets mis mee, maar de laatste maal maakte de aflossende chauffeur het wel erg bont. Na het verlaten van de bus werd het stil in de bus. Vijf minuten, tien minuten, vijftien minuten. De aanmeldterminal viel stil en kon niet meer in- of uitmelden. De medepassagiers werden onrustig, maar bleven geduldig wachten totdat de nieuwe chauffeur zijn opwachting maakte en de rit richting Dukenburg weer kon aanvangen. Al met al veel verwarring onder de passagiers.

Leuke dingen maak je mee met de kleinste passagiers. Op een moment tijdens de rit zag ik op de vloer van de bus een blinkende stuiver liggen. Ik zag een klein meisje met een prachtige krullenbol ernaar kijken, maar ze durfde hem niet te pakken. Ik wees naar het muntstuk en suggereerde om de munt van de vloer te pakken. Na enige twijfel bukte ze snel en raapte het kleinood van de busvloer. Ze hield het de hele reis strak in haar handje als begin van een spaarsaldo, mij dankbaar aankijkend.

Zo heeft een ritje altijd zijn charme en de rit wordt dan gevoelsmatig sterk ingekort.

Jaap Mooi

menu