‘Nijmegen en de wielersport’
Het was in de jaren 70 dat ik voorzitter was van de ondernemersvereniging de Notenhout in Neerbosch-Oost. Ik kwam in contact met een lid van de KNWU – ook jurylid bij wielerwedstrijden – die mij vertelde hoeveel publiek er naar een wielerwedstrijd komen. Zijn vraag aan mij: “Is dat misschien iets voor de Notenhout?” Ik was op dat moment wat septisch, zeker omdat in Nijmegen een stratenparcours voor de wielersport door de gemeente niet gauw goedgekeurd werd. Meestal was het antwoord: “Gaan jullie maar naar de wielerbaan van het Goffert Stadion.”
Om kort te gaan, de toenmalige sportjournalist Van Leeuwen bij de Gelderlander zag er wel wat in. Zeker omdat Joop Zoetemelk van de start ging. Tachtig ronden in de straten van Neerbosch-Oost met het publiek langs de kant en op de balkons. Het startschot is gegeven door de fantastische toenmalig wethouder Jan Massink. Wij als winkeliers koppelden aan door de eerste braderie van Nederland op de kaart te zetten: een ieder een kraam met aanbiedingen voor de deur, en een groot aantal artiesten onder wie Nikkelen Nelis met al zijn instrumenten op zijn lichaam. Al met al een weergaloos succes en veel publiek.
Doordat ik de wielersport een warm hart toe droeg was dit ook opgevallen bij het in de jaren 80 opgerichte Stichting Nijmegen op Wielen. Ik werd gebeld door een van de bestuursleden: of ik bereid was om in het bestuur plaats te nemen voor de promotie. Mijn portefeuille werd adviseur, mijn eerste werk was het maken van een slogan voor alles wat de stichting organiseerde en dat was: Nijmegen op wielen met hart voor de wielersport. Er is toen verschillende keren vergaderd in een kantoor van een van de leden op Winkelsteeg. Toen kwam de vraag van de gemeente of wij bereid waren om de profronde van Nederland in Nijmegen te ontvangen. Dat was voor ons comité een eervolle opdracht. Ik moest iets verzinnen om de start van de tweede etappe vanaf de Grote Markt aan te kleden met een evenement. Mijn eerste gang was die naar de uitbater van de Waag Joop ten Kate. Die las het papier en uitte ieder zin met prachtig mooi ‘Fantastisch’ et cetera. Dat evenement was het meest succesvolle in jaren: de langste ontbijttafel van 1000 meter in de binnenstad. Nijmeegse bakkers onder leiding van bakker Niehe en de Nijmeegse padvinders met een grote rol van de uitbater van De Waag Joop ten Kate, opgemeten door Notaris Janssen. De Gelderlander schreef over de volle breedte van de pagina: Wat een feest.
Jaap Mooi