Vakantie/pinksterdagen tip.
Begin mei opende prinses Margriet in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek de tentoonstelling ‘Inheemse bevrijders’. Een interessante vakantietip om tegelijk met een bezoek aan het museum de verhalen van de inheemse Amerikaanse en Canadese soldaten in WO2 te ontdekken. Het Vrijheidsmuseum presenteert deze bijzondere tentoonstelling naar aanleiding van 80 jaar Vrijheid.

In deze expositie wordt de geschiedenis en de culturele achtergrond van de inheemse soldaten, afkomstig uit heel Noord-Amerika uitgebreid in beeld gebracht. Hoe kwamen ze tot de keuze om in deze oorlog te vechten? De keuze om hun leven te riskeren in een gevecht voor vrijheid en democratie aan de andere kant van de oceaan is extra bijzonder omdat hen deze waarden in hun eigen thuisland vaak ontzegd werden. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Mathilde Roza van de Radboud Universiteit en is van mei tot en met 30 november 2025 te zien in het Vrijheidsmuseum.
Soldaten uit Noord Amerika

De vele inheemse soldaten die meevochten in WOII kwamen uit verschillende regio’s in de Verenigde Staten en Canada. Enkele van hen worden uitgelicht en in de verhaallijn lees je waar men is geweest en wat hun taken waren. Ze kwamen met operatie ‘Market Garden’ (onder) mee en hielpen mee aan de bevrijding van Nijmegen (boven). Later vochten ze voor de bevrijding van Noord-Oost Nederland. Speciale aandacht ook voor de vrouwen die meekwamen en die veelal secondaire maar niet minder belangrijke taken.

Tijd na de oorlog
staat de presentatie stil bij de tijd na de oorlog. Waar veel weer in oude discrimineerde patronen terecht kwamen. Ze kwamen weer terug in reservaten met onderdrukte culturen waar ze weer te maken kregen met een sterk, negatief stereotype. Ze werden geweigerd in restaurants en mochten bepaalde supermarkten alleen via de achterdeur naar binnen.

“Toen ik het buitenland vocht was ik een Canadees. Toen ik thuiskwam was ik slechts een Indiaan.” Aldus Clarence Silver in een rapport van Royal Commission on Aboriginal Peoples.
Vrijheidsmuseum. Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Tel.: 024-397 44 04. www.vrijheidsmuseum.nl Mail: welkom@vrijheidsmuseum.nl

Bericht juni 2025