‘Informatiemarkt hoogbouw Zwanenveld en Lankforst’

Op zaterdag 20 januari organiseerde de woningcorporaties Talis, Woonwaarts en gemeente Nijmegen een informatiemarkt over de komende werkzaamheden aan de hoogbouw complexen in Zwanenveld en Lankforst. Het gaat om 453 woningen in de gebouwen aan de 20e, 21e, 22e, 61e 62e, 70e, 71e en 72e straat Zwanenveld van Talis. Op deze bijeenkomst waren ook bewoners van de Vackenaer flats in de 53e, 54e en 55e straat Lankforst van woningcorporatie Woonwaarts welkom voor informatie over het warmtenet.

Bewoners waren uitgenodigd in de Prins Mauritsschool. Er was grote belangstelling (foto boven)
De getoonde plannen voor het komende groot onderhoud bij Talis zijn gemaakt op basis van het noodzakelijk onderhoud en de opmerkingen van bewoners.

De punten zijn, isolatie van kopgevels en dak, vervangen van de mechanische ventilatie, een te openen klepraam in de keuken plaatsen waar dat niet aanwezig is en het aanpassen van galerijen in twee flats. Verder krijgen de woningen individuele watermeters en misschien wel het belangrijkste, het aardgasvrij maken van de woningen.

De bewoners krijgen een brochure en een voorstel waarin gevraagd wordt om akkoord te gaan met de geplande werkzaamheden. Woonwaarts begint in maart 2024 al met de werkzaamheden behalve de werkzaamheden aan het warmtenet. Wanneer minstens 70% van de bewoners van de 453 Talis woningen in Zwanenveld en 189 in Lankforst akkoord gaan, kunnen de werkzaamheden aan de woningen en het warmtenet op zijn vroegst eind 2024 beginnen. Woonwaarts gaat ramen en schuifpuien vervangen met ook HR++ glas. Er komen nieuwe beter geïsoleerde panelen in de kozijnen en de gebouwen krijgen een schilderbeurt.

Aardgasvrij

De woningen in deze complexen worden aangesloten op een warmtenet. Warm water komt vanaf een centraal punt voor verwarming en warm water niet meer via de cv-ketel. De temperatuur voor de verwarming en het warme water kan iedereen zelf instellen en betaald wordt alleen voor de warmte die verbruikt wordt. De aardgasaansluiting verdwijnt uit de woning en van de woningcorporatie krijgt iedereen een elektrische kookplaat en een nieuwe pannenset. Voorlopig komt de warmte via een warmtestation de wijk in. Net als bij de laatste nieuwbouw in Tolhuis een ruimte met een aantal cv-ketels. Over een poosje komt de warmte waarschijnlijk vanaf de afvalenergiecentrale ARN. Bewoners merken hier niets van.

Het warmtenet gaat door als…

Het groot onderhoud en aansluiting op het warmtenet gaan door als 70% van alle bewoners akkoord gaat. In de bijgeleverde Talis flyer wordt hierover het volgende gemeld: “Er zijn voor jou als huurder geen kosten voor de onderhoudswerkzaamheden. De woningcorporaties willen je woning klaarmaken voor de toekomst en betalen daarom de verbouwing.”

Wethouder Tobias van Elferen geeft uitleg.

 Woonwaarts

Ook bij woningcorporatie Woonwaarts worden betrokken bewoners op eenzelfde manier geïnformeerd. Hier schrijft men ook nog, “Het hele jaar door krijgen de appartementen verwarmingswater van 70 graden binnen. Alle appartementen in het woongebouw worden even goed warm. In huis regel je de temperatuur op dezelfde manier als nu met een thermostaat in de huiskamer en de knoppen op de radiatoren. Iedereen bepaalt ook zelf hoe warm je wilt douchen.” Ter verduidelijking meldt Woonwaarts ook dat er geen opzegboete volgt voor het stoppen met aardgas. Alles over het warmtenet heeft betrekking op woningen van beide corporaties.

Het flatgebouw aan de 56e straat Lankforst staat buiten al deze werkzaamheden. Het grootste deel van deze appartementen zijn verkocht en er zijn nog maar enkele huurwoningen.

Ronald Leushuis

Bericht februari 2024

menu