Véél herinneringen heeft ze, haar huis staat er vol mee. Bij alles hoort een verhaal. Froukje praat graag en lacht veel. Bijna 73 jaar is ze. Haar partner, Fred, is een paar jaar jonger, ze wonen niet samen want ze hebben een heel verschillend levensritme en zo bevalt het hen het best. Froukje woont al jaren in Weezenhof in een huis waar ze het naar de zin heeft. Ze heeft twee volwassen kinderen en twee prachtige kleindochters. De tieners komen graag bij oma.
Vijf jaar geleden kreeg Froukje een CVA*. Daarna kwamen er klachten, zoals vergeetachtigheid. Er werd een MRI** gemaakt en die bracht, naast restschade van de CVA, vernauwde bloedvaten aan het licht. Diagnose: een vorm van dementie.
“Ik vergeet wel eens wat, en daar baal ik van, maar nu schrijf ik alles op”, zegt Froukje opgewekt. Er kwam een zorgtrajectbegeleider, die ervoor zorgde dat er thuis hulp kwam, en hij houdt in de gaten of er iets nodig is om haar thuis te kunnen laten wonen. Want uit huis gaan, daar is Froukje nog láng niet aan toe: ze redt het prima met hulp van Fred, die behalve partner nu ook haar mantelzorger is. Fred woont in Malden, soms is hij iedere dag bij haar te vinden, maar soms slaat hij een paar dagen over. En verder: als ze hem nodig heeft, hoeft ze maar te bellen. Hij doet de boodschappen (de supermarkt is te druk aan haar hoofd) en gaat met haar mee naar de dokter want anders vergeet ze wat hij gezegd heeft. Vaak kookt hij ook, soms voor een paar dagen, dan hoeft ze het alleen maar op te warmen. ‘Dat gaat prima, met de magnetron. Maar soms ook niet. Dan heb ik het erin gezet, maar vergeet het daarna. Of ik wil koffie zetten maar weet ineens niet meer waar de kopjes staan. Fred zegt dan dat ik even moet gaan zitten. Mijn hoofd moet tot rust komen, en dan lukt het weer. Meestal gaat het goed. Dat Froukje niet meegaat met de boodschappen, wil niet zeggen dat ze niet buiten komt. Ze mag graag een rondje lopen. “Een rondje? Nee, een achtje!” lacht ze en tekent op de tafel. “Ik ben wel eens verward. Dat is niet leuk. En ja, dat is heel verdrietig. Maar vergeetachtigheid heeft ook voordelen: ik vergeet ook dat ik verdrietig ben. En als anderen het zien, dan zeg ik het, dat ik vergeetachtig ben of zo. Ik moet ermee dealen.”
Het Alzheimercafé
Op donderdagochtend gaat Froukje naar het inloopcafé in de buurt, koffiedrinken, kletsen, gezelligheid. Dat is het doel. Fred en Froukje gaan samen naar het Alzheimercafé in Dukenburg, een keer per maand. Een informatieve avond met ruimte voor contact met andere mensen met dementie en hun mantelzorgers, maar er zijn ook altijd professionals aanwezig. Steeds een thema. Laatst ging het over de rol van de mantelzorger. En er was een avond over geheugenklachten. Dat is interessant, je hoort toch nieuwe dingen. Met de Alzheimerstichting gaan ze in september mee met de boottocht in het kader van Wereld Alzheimer Dag. Ze houden van uitstapjes en zijn niet aan huis gebonden: ze maken fietstochtjes, maar gaan ook met de auto naar Friesland, waar Froukje vandaan komt, of Zuid-Limburg, waar familie van Fred woont. Froukje rijdt nog zelf. Dat gaat prima zolang het overzichtelijk is. Anders ruilen ze en neemt Fred het over.
Nee, Froukje is niet somber, integendeel. Ze zou heel graag honderd worden, zegt ze glunderend, maar dan wel als het blijft zoals het nu is. Dat is niet zo, weet ze, het proces gaat natuurlijk wel verder.
Onderwerpen in het Alzheimercafé
Het Alzheimercafé is er iedere vierde woensdag van de maand, 19.30 uur in Wijkcentrum
Dukenburg, Meijhorst 70-39, Nijmegen. Inloop vanaf 19.00 uur.
De eerstvolgende is op woensdag 26 oktober 2022 met thema: Voeding bij Dementie.
Goed en gevarieerd eten en drinken is belangrijk maar kan lastig worden als er sprake is van dementie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wat zijn mogelijkheden om goed te blijven eten en drinken? We gaan hierover in gesprek met diëtist Gerja van Hunen van BaseLine Voedingsadviesburo.
En in november op woensdag 23 november 2022 met thema: Zingeving: wat is belangrijk in je leven?
Zorgen of psychische problemen, angst, verdriet, een conflict, rouw of eenzaamheid; soms krijgt u in uw leven te maken met opgaven of gebeurtenissen die een grote invloed op u hebben. Dat kan ervoor zorgen dat u niet goed meer weet hoe u verder moet.
Berber Overdijk, geestelijk verzorger, zal in gesprek met u onderzoeken wat het leven zinvol kan maken. Vaak denken mensen dat het alleen om religie gaat. Maar dat is zeker niet zo.
* CVA = Cerebro Vasculair Accident. Ook wel ‘beroerte‘ genoemd.
Een beroerte is een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’ waarbij er iets misgaat met de bloedvoorziening naar je hersenen. Bij afsluiting van een bloedvat kan een deel van die hersenen te weinig zuurstof krijgen. Bij een scheuring van een bloedvat kan er weefsel kapot gaan. Hierdoor kunnen hersencellen in dit gebied doodgaan waardoor bepaalde hersenfuncties uitvallen. Beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding.
** MRI = Magnetic resonance imaging. Bij een MRI-scan worden foto’s gemaakt van doorsneden van het lichaam. Met een MRI-scan zijn bijvoorbeeld de grote slagaderen goed in beeld te brengen.
Bron, hersenstichting.
Bericht oktober 2022