‘Ik heb een gelukkige jeugd in Dukenburg gehad’

… vertelde raadslid Rosalie Thomassen in een interview met de Dukenburger. De ontmoeting was bij haar geboortehuis in Tolhuis. In 1975 werd Rosalie geboren in een split level- woning aan de 62e straat, en woonde daar van 1975 tot 1985 samen met een zus en vader en moeder. Haar vader werkte bij woningstichting Nijmegen (nu Portaal) en werd later aannemer. Ze had een geëmancipeerde moeder die in de jaren 60 politieagente was, maar wegens haar huwelijk noodgedwongen moest stoppen met werken. Zo waren de regels toentertijd. Later heeft zij haar werk toch weer opgepakt.

Rosalie herinnert zich vooral het spelen op het grasveld voor de woning. In haar herinnering was dat veld wel zo’n drie voetbalvelden groot, maar die herinnering is met de ogen van nu natuurlijk niet juist. Ze bouwde er met vriendinnetjes boomhutten en was ook veel op de nabijgelegen Teersdijk en de Berendonck te vinden. Het was toen nog niet zo druk als nu met autoverkeer. Daarom kon ze ook nog veilig oversteken naar Winkelcentrum Dukenburg om bij Jamin snoep te kopen. De basisschool, ’t Tolhuisje, was toen ook op veilige loopafstand. Rosalie was zeker ook sportief. Ze turnde enige tijd bij Sparta in Sporthal Meijhorst. Rosalie staat hier voor haar geboortehuis.

Opnieuw Dukenburg

Ze genoot zo van de groene omgeving en het spelen met haar vriendinnetjes dat ze niet blij was toen haar vader haar vertelde dat ze gingen verhuizen naar de wijk Grootstal. Toen Rosalie op zichzelf ging wonen kwam ze in 2000 na enkele omzwervingen (onder andere een kort woonverblijf in Lindenholt) opnieuw in Dukenburg terecht. En wel in de flat de Grote Zwaan, tussen het busstation en het winkelcentrum in Zwanenveld. Een handige plek om te wonen, dichtbij het openbaar vervoer en met de boodschappen. En favoriet: het Chinees restaurant Pearl River binnen handbereik.

  Haar tweede verblijf in Dukenburg duurde maar vijf jaar. Er ontstonden in die tijd allerlei wilde plannen om het winkelcentrum uit te breiden. Er zouden onder andere ook een vrijetijdscentrum, een skihal en een hotel komen. Dat leek haar niet zo’n geweldig vooruitzicht, want juist het mooie vrije uitzicht vond zij hier fantastisch. Ze vertrok richting de Hatertse Hei. Daar woont ze nu met haar 7-jarig zoontje alweer geruime tijd. Rosalie begon in 2002 een loopbaan als zzp’er, op het gebied van PR en organisatieontwikkelingen. De eerste opdrachten kwamen uit de bouwwereld. Later werd ze beleidsmedewerker bij het binnenstad management. De cultuurhistorie en culturele sector van Nijmegen kregen haar bijzondere aandacht. Ze is sinds 2019 directeur van de Stichting Gebroeders van Lymborch, bekend van het middeleeuwse festival en het Gebroeders van Lymborch Huis in de Burchtstraat. Ze liep natuurlijk zelf ook vaak mee in middeleeuwse kledij. Heel lang was ze ook de woordvoerder van de Stichting Donjon die de herbouw van de toren op het Valkhof nastreefde.

Politiek

Haar politieke carrière begon in 2012 als fractievolger van de toen gloednieuwe viermansfractie van Ben van Hees (De Nijmeegse Fractie). Deze partij heet nu de Stadspartij Nijmegen, waar ze met wat onderbrekingen ook fractievolger en bestuurslid was. In oktober 2020 werd Rosalie voor het eerst beëdigd als raadslid. En als het aan haar ligt gaat ze daar volgend jaar (als haar partij en de kiezers dat ook willen) mee door.

Ondergewaardeerd

Rosalie kijkt terug op een gelukkige jeugd in Dukenburg. Een stadsdeel dat volgens haar door velen wordt ondergewaardeerd. In de gemeenteraad ging het de laatste jaren heel veel en vaak over de Waalsprong of het Waalfront. Maar de toekomst zal anders worden, zo gelooft ze. De nieuwe bouwplannen komen juist langs het kanaal, ook aan de Dukenburgse kant. “Als we ook een beetje zuinig blijven op het vele groen van Dukenburg is er zeker een belangrijke toekomst voor Dukenburg.”

De redacteur van de Dukenburger ging met Stadspartij Nijmegen- raadslid Rosalie Thomassen terug naar Dukenburg. Een leuk gesprek op een zonnige zaterdagmiddag in april. Vervolgens werd een wandeling gemaakt langs de belangrijkste plekken waaraan zij nog herinneringen heeft.

Bericht mei 2021

menu