‘HUP’s* en losloopgebieden’

Zo’n tien jaar geleden telde de gemeente Nijmegen meer dan tienduizend honden. Dat zullen er intussen vast niet minder geworden zijn. Veel mensen hebben immers graag een viervoeter om zich heen. Vraagtekens kun je zetten bij het formaat van sommige honden of het aantal blaffende huisdieren in verhouding met de doorgaans beperkte woonruimte. Ook wemelt het van de kleine tuinen in onze stadswijken, waar de gemiddelde hond zich niet echt kan uitleven. Erger nog: twee lobbesen op een flatje! De Pyreneese berghond of de Leonberger zijn de eerste maanden schattige puppy’s. Maar als volwassen dier torsen zij een schofthoogte mee van 80 centimeter. Toch is zo’n stevige hond vaak wel de bewuste keuze van baas en/of vrouwtje. Huisje, boompje, beestje …

De enige twee losloopgebieden in park Staddijk

Hoe dan ook, er is geen hond die het géén feestje vindt om dagelijks meer dan één keer te worden uitgelaten. Over Dukenburg verspreid zijn daartoe zeven losloopgebieden aangewezen, waaronder twee in stadspark Staddijk. Dus niet het héle park is losloopgebied voor de trouwe bruinoog (er zijn ook honden met blauwgrijze ogen, hoor). De sportvelden zijn uiteraard absoluut taboe, daar moeten Diesel of Mopsie hun behoefte echt niet achterlaten. In de wijken zelf zijn voldoende HUP’s omhekt aangelegd – ook al zo’n tien jaar geleden – met ernaast een afvalbak en een bankje. Het zijn wel kleine veldjes als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld de hondenuitlaatplaatsen in Wijchen rondom het meer.

20 hondenuitlaatplaatsen

Van noord naar zuid telt Dukenburg ruim twintig hondenuitlaatplaatsen. Zwanenveld heeft drie HUPs, Tolhuis twee, Lankforst maar één, het Uilenbosje is géén losloopgebied. De Meijhorst heeft, evenals Malvert, vier hondenuitlaatplaatsen. Aldenhof twee met op korte loopafstand één aan de Staddijk. Deze HUP is overigens nog dichterbij Meijhorst. Arriveren we tot slot in de Weezenhof met vier HUP’s en losloopmogelijkheid in een deel van het bos Vogelzang. De echte hondenliefhebber kent uiteraard ook de losloopgebieden buiten de stadsgrenzen, zoals een gedeelte van de Hatertse en Overasseltse vennen. En de Berendonck met strand, zand en water … aan het wellnesspaleis hebben ze niets. De meeste honden komen dolgraag andere soort- en/of rasgenoten tegen om even te rennen en te dollen. Gun het die dieren, ze zijn zo afhankelijk van hun baas in de roedel: de mens.

*HondenUitlaatPlaats

Bericht januari 2024

menu