‘Huis Bergh’

Zomer tip

Op de grens van Nederland en Duitsland ligt kasteel ‘Huis Bergh’. Een van de grootste waterburchten van Nederland. Het kasteel is al vanaf de 12e eeuw bewoond en dat bleef zo tot de 20e eeuw waarna het in verval raakte.

In 1912 kwam het onder aandacht van de rijke textiel industrieel Jan Herman van Heek uit Twente. Hij kocht het kasteel en begon met de restauratie. Grote delen van het gebouw stammen nog steeds uit de 14e, 15e en 17e eeuw. Oorlogen en branden teisterden het kasteel meermaals. Na de restauratie ging de familie van Heek er wonen, de werkkamer is te bezichtigen. Van 1915 tot 1957 bouwde Jan Herman van Heek een kunstverzameling op waarvan veel te bezichtigen is in het huidige Huis Bergh.

De toren beklimmen

Met een gids, in de prijs inbegrepen maar je moet je wel aanmelden, kun je de toren bezichtigen/beklimmen. Na een stevige klim, al draaiend en via traptreden op verschillende hoogte (om de vijand te misleiden), kom je in een grote zaal. Hier geeft de gids uitleg over onder anderen de verschillen in bouw en verbouw fase door de eeuwen heen. Daarna gaat het naar het dak waar je bij mooi weer een prachtig uitzicht hebt over ‘s-Heerenberg en de streek. Via een andere trap daal je vervolgens af naar de wapenkamer. Hier kun je voelen hoe zwaar kanonskogels zijn en mag je proberen een reusachtig zwaard hoog te houden.

Informatie

Kasteel Huis Bergh. Hof van Bergh 8. ‘s-Heerenberg. 0314-661 281 www.huisbergh.nl

www.kasteelstad.nl voor s’-Heerenberg en omgeving.

Vanuit Nijmegen het best te bereiken via Kleve (B9) en Emmerich (B220). Na de brug over de snelweg A3 linksaf naar ‘s-Heerenberg. Route naar Huis Bergh en vlak voor het kasteel linksaf tot de parkeerplaats. Uitrijmunten zijn bij de kasteelkassa voor 3,50 euro te koop.

Bericht augustus 2023

menu