‘Honkbalclub De Hazenkamp groeit als nooit tevoren’

Een van de jeugdteams.

Honkbalclub De Hazenkamp krijgt meer mogelijkheden om het toenemend aantal leden te kunnen laten trainen en spelen. De capaciteit op park Staddijk wordt vergroot, maar dat betekent niet dat de club meer ruimte in gaat nemen. De uitbreiding vindt plaats op de huidige accommodatie.

Er komt trainingsverlichting op het hoofdveld (grote honkbalveld), waardoor daar meer teams na elkaar kunnen trainen. Daarnaast wordt het grote grasveld dat achter het clubhuis ligt nu een trainingsveld, aangepast naar een multifunctioneel veld. Daardoor kunnen daar ook meer teams trainen en wedstrijden spelen.

De Dukenburger ging op bezoek op een drukke trainingsochtend op zondagmorgen, en sprak met voorzitster Coleta van Dam. Wij vroegen haar waarom die uitbreiding nodig is. De voorzitter: “Wij zijn sinds 2015 aan het groeien. Ook de studentenhonkbalvereniging Radboud Rangers speelt op ons terrein. Inmiddels zijn we samen zo groot dat de huidige capaciteit niet meer voldoende is om alle teams goed te kunnen laten trainen.”

 

Op dit moment heeft De Hazenkamp tien teams in de competitie en Radboud Rangers twee teams. In 2015 waren dat drie teams van de Hazenkamp en evenveel teams van de Radboud Rangers. Dit is wel een bijzondere ontwikkeling, omdat de honkbalsport in Nederland eigenlijk krimpt. Hoe komt dat? Coleta: “Wij maken al jaren een gestage groei door. We krijgen vooral heel veel jeugd binnen, mede door ons enthousiaste team van trainers en coaches.” Nogal wat seniorenleden zijn ook actief als jeugdtrainer. Dat is een belangrijke reden voor de groei van het aantal jeugdleden. De Hazenkamp zit al 25 jaar op de huidige plek en heeft de enige honkbalaccommodatie van deze regio. De leden komen niet alleen uit Nijmegen en omgeving. Veel spelers van het eerste team, met een Antilliaanse achtergrond, wonen zelfs in het westen van het land. Ze komen vaak iedere zondag helemaal naar Nijmegen gereden om hier te spelen en nu -in verband met corona- vooral te trainen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Nieuwe hekken om de honkbalvelden.

De gemeente investeert nu in de accommodatie, zodat de club ook in de toekomst een gezonde vereniging kan blijven. Ze is nu ook de hekken aan het vervangen. Dat is bijna klaar. Ook zijn er hekken bijgekomen voor de veiligheid. Evenals veel andere sportclubs in park Staddijk heeft ook de Hazenkamp veel last gehad van inbraak en vandalisme. “Mooi is het niet”, zegt Coleta van Dam. “Maar helaas blijkt dit nodig te zijn in een stadspark dat zowel een recreatie- als een sportfunctie heeft. Het is jammer dat in een open (sport)park toch hekken om de accommodatie nodig zijn. Maar hopelijk scheelt het in het vandalisme. En om die reden zijn we er erg blij mee.”

Bericht mei 2021

menu