‘Honk- en Softbalvereniging de Hazenkamp’

HSV de Hazenkamp is van oorsprong een gymnastiekvereniging opgericht in 1928 met als doel de lichamelijke ontwikkeling voor haar leden. In de jaren dertig van de vorige eeuw groeide de vereniging uit tot een omvangrijke omnisportvereniging met een hoeveelheid aan sporten. Van wandelen, handbal, voetbal tot korfbal en nog enkele andere sporten zoals volleybal, rolschaatsen, tafeltennis en atletiek. Veel van deze sporten werden een zelfstandige vereniging of ondergebracht bij een bestaande vereniging. Uiteindelijk zijn rond 2000 drie zelfstandige verenigingen overgebleven zoals korfbal en gymnastiek.

Als derde vereniging en waar dit artikel over gaat, honk- en softbal. Allemaal spelend onder de naam de Hazenkamp. De HSV de Hazenkamp heeft door de jaren heen op diverse plaatsen gespeeld zoals vanaf 1950 op de sportvelden aan de Hazenkampseweg tot aan sportpark Winkelsteeg vanwaar in 1994 verhuisd werd naar het huidige sportpark aan de Staddijk. In mei 1950 van de vorige eeuw is er een honk- en softbalafdeling binnen de omnivereniging die zich aansloot bij N.H.B. (Nederlandse Honkbal Bond). In dat jaar ging de Oostelijke rayoncompetitie van start waarin de Hazenkamp met drie teams meedeed. Deze ploegen eindigden op de eerste drie plaatsen.

Organisatie vereniging.

De vereniging telt ca. honderdvijftig leden, waarvan ongeveer 100 leden in competitieverband spelen in negen teams. Verder speelt er een recreanten en een veteranenteam, zij spelen geen competitie. Beide teams spelen voor de gezelligheid en om hun fitheid op peil te houden. In totaal spelen op het complex dertien teams inclusief twee teams van studenten honkbalvereniging Radboud Rangers die gebruik maken van de velden. De Hazenkamp heeft geen damessoftbalteam, specifiek voor meisjes. Wel zijn er meisjes lid van de vereniging, zij spelen mee in de honkbalteams bij de jongens.  Bij honkbal zie je toch vaak de invloed van familie. Heel snel zullen kinderen van ouders die bij de sport betrokken zijn ook gaan honkballen.

Wat is honkbal

Honkbal is een teamsport waarbij individuele vaardigheden ook belangrijk zijn. Een speler moet over de nodige techniek beschikken. Tevens is het een tactisch spel om te scoren. Spelers zullen soms op een sportieve manier een beetje irritant moeten zijn om de tegenstander uit zijn concentratie te brengen, vooral bij de senioren. Een team bestaat uit 9 spelers in het veld en een aantal reservespelers. Ideaal is een team 12 spelers. De Hazenkamp richt zich op de breedtesport wat betekent dat zowel beginnende als gevorderde spelers van alle leeftijden er terecht kunnen, het is een leuke dynamische sport met een stoere uitstraling. Voor Nederland is honkbal een kleine sport maar in de overzeese rijksdelen als Aruba, Curaçao en St. Maarten is het een heel populaire sport. Sterspelers uit de Major League in Amerika (MLB) zoals Kenley Jansen en Didi Gregorius, geboren op de Antillen, maken deel uit van het Nederlands Koninkrijksteam. Ondanks dat honkbal een kleine sport is, is het Nederland Koninkrijksteam al negen keer Europees en één keer Wereldkampioen geworden.

De accommodatie

Deze sportaccommodatie is te vinden aan de Staddijk in een mooi parkachtig gebied. Het beschikt over 3 speelvelden en een clubhuis dat enige tijd terug is opgeknapt door de leden zelf. Er is een lichtinstallatie aangelegd zodat ook ’s avonds gesport kan worden.

In welke competities wordt gespeeld

Senioren 1, 2 en 3 spelen respectievelijk 3e (gesloten) klasse, 4e en 5e (open klasse). Junioren 1. U21 speelt 2e klasse. Aspiranten 1 en 2, U15 spelen 1e en 3e klasse en de pupillen U12, spelen 1e en 2e klasse. Tenslotte de allerkleinste honkballers bij de Hazenkamp zijn de BeeBall Majors ook zij spelen competitie maar dan zonder klassement. BeeBall is een vereenvoudigde versie van honkbal, een stoer en flitsend spel voor de leeftijdsgroep van 5 tot 10 jaar waar teamgeest en spelvreugde staat voorop.

HSV de Hazenkamp. Staddijk 109. (024) 344 12 26.

Informatie  secretais@hsvdehazenkamp.nl  www.hsvdehazenkamp.nl

Bericht juli 2024

menu