‘Hockey bij HCQZ’

Op het complex van deze hockeyvereniging aan de Staddijk-Zuid had ik een gesprek met Roel Wagemakers technisch manager van de hockeyclub HCQZ vertelt. Roel heeft de algehele coördinatie op hockeygebied binnen deze vereniging. Hij begint bij het ontstaan van QZ in september 1937.

Bij omnisportvereniging Quick 1888 wordt de Nijmeegsche Dames Hockeyclub opgericht. In 1962 kwam daar een mannenafdeling bij waarbij de naamgeving Mixed Hockeyclub Quick werd. Een jaar later werd vanuit het Dominicus College MHV ZOW (Zonder Oefening Weerloos) opgericht. In 2005 werden Quick en ZOW het eens over een fusie die in 2006 formeel afgerond werd. HCQZ was vanaf dan een feit en ging spelen op sportpark Staddijk-Zuid, waar ZOW al beschikte over drie kunstgrasvelden waarvan het semiwaterveld in 2017 vervangen is door een waterveld.

De vereniging op dit momenteel

HCQZ heeft momenteel circa 550 leden. Het is daarmee in Nijmegen de kleinste hockeyclub. De jeugd is goed vertegenwoordigd met zes teams jongste jeugd, tussen 6 en 10 jaar. Tevens zijn er 11 teams in de leeftijdsklasse O12 – O18 jaar. De meisjesteams hebben hier de overhand ten opzichte van de hockeyende jongens. De vereniging is dus naarstig op zoek naar jongens die graag hockey willen spelen.

Er zijn vijf herenteams, waarvan twee veteranenteams (30+ en 45+) en een team O25 jaar.

Bij senioren dames zijn er eveneens vijf teams actief. Waaronder een veteranen, een 30+ en een team O25 jaar. Heren I en Dames I spelen beide in de 1e klasse met wisselende successen. Vaste speeldag voor de jeugd is op zaterdag en seniorenmannen en vrouwen spelen op zondag. Verder kan men meedoen aan trimhockey, dit is een laagdrempelige vorm van het hockeyspel en bedoeld voor mensen die geen of weinig hockeyervaring hebben en toch ontspannen willen bewegen. Er zijn geen competitieverplichtingen maar na een training kan men wel een onderling wedstrijdje spelen. QZ is enige tijd geleden gestart met walking- hockey bedoeld voor iedereen die al eens hockey gespeeld heeft en het rustiger aan wilt doen. Ook voor sportievelingen zonder hockeyervaring die in beweging willen zijn, is dit een leuke ontspanning. Het is een mix van mannen en vrouwen. Wekelijks op dinsdagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur kan men terecht op Staddijk-Zuid.

Wat is HCQZ nog meer

Een vereniging waar hockey gespeeld wordt in een gezellige omgeving waar je je snel thuis voelt en plezier heeft wanneer men op de club is. Men is hier welkom en er is aandacht en respect voor iedereen. Verder is het een vereniging waar coaching, training en begeleiding vanuit eigen club georganiseerd wordt. Voor diegenen met belangstelling voor hockey is het mogelijk om drie keer gratis mee te doen en te zien of het iets voor je is. Ervaar deze hockeyclub zelf door eens op een van de wedstrijddagen in het weekend langs te gaan op

Sportpark Staddijk-Zuid.

HCQZ. Staddijk 33 6537 TW Nijmegen. Telefoon (024) 344 12 48.

Mail voor meer informatie naar info@hcqz.nl of www.hcqz.nl

Bericht november 2023

menu