‘Hobbybeoefening in Dukenburg, Boekbinden‘

Boekbinden is een leuke hobby voor jong en oud. Het is een vorm van creatief bezig zijn met papier, karton, linnen en lijm. Best veel mensen hebben in hun leven wel iets met boekbinden gedaan. Maar hoe kom je aan het juiste materiaal, de juiste hulpmiddelen? En hoe krijg je de juiste kneepjes te pakken? Nou, daar is 45 jaar geleden Boekbindclub Dukenburg voor opgericht.

Oudste boekbindclub van Nederland

Het is intussen de oudste boekbindclub van Nederland. De club is praktisch ingesteld op de moderne bindwijzen, al hebben leden ook kennis opgebouwd van oude bindtechnieken. De kern bestaat uit een kleine groep vakkundige mensen die met plezier werken aan het repareren van boeken of het inbinden van bladen. Daarnaast ontvangt de club deelnemers, zowel beginners die boekbinden willen leren, als mensen die af en toe hun hobby willen beoefenen. De wekelijkse bijeenkomst is een gezellig samenzijn voor het beoefenen van onze hobby en is geen cursus met een begindatum en een einddatum. Per keer draagt men vijf euro bij voor materiaal, overheadkosten en koffie.

Franse band of Engelse rug

Ieder, jong of oud, kan dus op elk willekeurig moment aan deze hobby beginnen. Als beginner kun je bij de club de praktische kant van het handboekbinden leren. Het zijn de ervaren clubleden die je daarbij bijstaan en je de verschillende technieken aanleren. Klein gereedschap en grotere apparatuur staan tot je beschikking, zoals naaibankjes, lijmklemmen, boekenpers, kartonschaar en stapelsnijmachine. De voorraad linnen bij de club biedt een ruime keuze aan kleuren. Zo leer je al in enige bijeenkomsten hoe je boeken maakt en hoe je tijdschriften innaait. Je leert wat een ‘Franse band’ of een ‘Engelse rug’ is, wat een ‘plat’ en wat de ‘kneep’ is. En heb je eenmaal de kneepjes van dit vak onder de knie, dan kun je later steeds weer terugvallen op de faciliteiten die de boekbindclub biedt, waaronder het beletteren van de banden in kleur, zilver of goud.

Wijkcentrum De Turf, Malvert 51-34. Vrije inloop elke woensdag van 13.15 tot 16.15 uur.

Contactpersonen: Wim van Aar. 06-1541 1925. Henk van Gaal 024-343 04 35

Bericht februari 2024

menu