‘Hij is er maar kort, die witte deken’

In ons land laat de natuur, het groen buiten, zich vier keer anders zien in een jaar. Anders in elk jaargetijde. In de lente komt het groen uit, in de zomer staat alles in bloei en rijpt, in de herfst sterft alle groen weer af na de rijpe vruchten en in de winter slaapt de natuur. Maar elke lente vindt de groene verrijzenis plaats. Het groen komt dan overal weer massaal terug. Tegelijk met een paradijselijk wit kleed op struiken en bomen.

Bloesemmaanden

April en mei zijn de maanden van de bloesems, die struiken en bomen bedekken met een sneeuwwitte deken. De tijd van de bloeiende boomgaarden. Wit als het symbool van reinheid en onschuld en daardoor ook van het paradijs. Het landschap oogt daardoor paradijselijk; een paradijs dat echt bestaat.

Opeens gebeurt het zomaar. De ene dag zijn de takken nog kaal vol met dikke zwangere bloemknoppen terwijl de volgende dag de opengebarsten knoppen volop witte of roze bloemblaadjes laten zien. Een witte deken vult de bomen. Het landschap is verblindend wit. Het geurt bedwelmend lekker. Geef te midden van deze pracht de zintuigen vrij spel: je raakt in een roes. Bedwelmd ervaar je een paradijs.

Op naar de bloesems

Voor de witte pracht hoef je niet ver te gaan. Wandel door de wijk en bekijk de tuinen. Dan zie je altijd wel een sierboompje in volle bloesempracht. Bezoek een park in de buurt. In Nijmegen heeft elke wijk er wel een. Valkhof, Kronenburgerpark, Westerpark, Distelpark, Hees-dorpspark, Maas-Waalkanaal, Staddijk, Groene Omloop, Filosofenpark, Goffert enzovoort. Neem je fototoestel of smartphone mee en leg die witte pracht vast. Of deel deze met anderen.

Wit: symboolkleur

Het is niet vreemd dat deze witte pracht ons bedwelmt. In het christelijke westen is de kleur wit al eeuwenlang het symbool van opperste reinheid, onschuld of heiligheid. Het beleven van zoveel reine onschuld brengt ons in een roes. We beseffen in volle verwondering dat ons dagelijks leven lang niet zo onschuldig is. Wit is de kleur van heilige reinheid en onschuldige maagdelijkheid. Denk aan de witte bloemblaadjes en witte bruidsmeisjes tijdens de (vroegere) katholieke processies. Denk aan het wit van de traditionele bruidsjurk of van het trouwboeket. De christelijke cultuur heeft ons opgevoed met het beeld van het hagelwitte hemelse paradijs vol met sneeuwwitte engelen. Daardoor ervaren we die witte pracht als een paradijs op aarde.

Bedreigd paradijs

De roes van het paradijselijke is maar van korte duur. We zijn weer gauw terug in de alledag. Ook het sneeuwwitte kleed ligt maar kort op de bomen. Maar zoals we allen al lang weten: ook ons groene paradijs, de natuur op aarde, is in gevaar. Een paradijs dat vaak dichtbij is maar dat maar weinig mensen goed kennen. Het wordt bedreigd en de gevaren komen vooral van ons, mensen. Laten we dit groen en witte paradijs vergaan?

Contact met Struinbulletin

Voor het aanvragen van wandelroutes, groenartikelen of van de catalogus struinbulletin, gebruik je het mailadres: struinbulletin@outlook.com  Ook voor het stellen van vragen of het doorgeven van een boodschap.

Bericht juli 2024

menu