Woensdagavond 13 november 2024 ging de algemene ledenvergadering van huurdersbelangenvereniging Omslag ook over de servicekosten en naheffingen. Tenminste dat was min of meer de aankondiging. Maar ondanks diverse gesprekken en meldingen bleef Talis medewerkers geen duidelijkheid geven.
Wel werd gesproken over het ‘aan zien komen van hogere kosten’. Eind 2022 is er wel een brief naar bewoners gestuurd dat de kosten mogelijk hoger zouden uitvallen. Maar moet je je als grote bureaucratische organisatie verschuilen achter een lang geleden verstuurde brief aan huurders van sociale woningen? Was het niet veel beter geweest om proactief in te grijpen met bijvoorbeeld aanpassen van voorschotbedragen? Hier kwam men verontschuldigend met ‘Wat wel en niet mag”, wettelijk gezien. Uit de zaal kwam van een onafhankelijke partij de opmerking dat andere corporaties wel degelijk een weg hierin gevonden hadden.
Het gesprek ging ook over de administratiekosten die opgevoerd waren. Ook al mag het volgens de wet, het is een voor sociale huurdersorganisatie geen gelukkige beslissing dit toch op te voeren. “Het lijkt Leeuwarden wel”, is een veel gehoord zinnetje in de wijken. Refererend aan het justitioneel incassobureau in Leeuwarden die administratiekosten opvoert bij een boete. Na afloop was bij sommigen de conclusie dat deze ‘themabijeenkomst’ eigenlijk zinloos was. Jammer want bij de aanwezigen bleven de frustratie en open vragen.
Kosten onterecht bij huurders gelegd
De laatste maanden was er veel onrust nadat huurders forse naheffingen kregen over de servicekosten en vooral het energieverbruik. Bij de Meijhorst maisonnettes bleek dit flink uit de hand gelopen te zijn met forse en onverklaarbare (volgens de corporatie) verschillen in de kosten.
Het zijn acht identieke woonblokken, toch zat er per woonblok verschil in de hoogte van de naheffing tot wel 80 euro per woning. Een blok heeft 24 woningen, het goedkoopste woonblok had 1.200 euro aan naheffing maar er was ook een woonblok met ruim 3.100 euro aan meer verbruik energie. En dat terwijl het alleen maar om verlichting gaat…
Hoe kan dat? Woningcorporatie Talis heeft bij het ter perse gaan van deze Dukenburger nog steeds geen uitleg gegeven op vragen die maandag 4 november gesteld zijn over deze kosten in het maisonnettegebied. En ook op de thema-avond van HBV Omslag werd dit verder geschoven. Het is inmiddels wel duidelijk dat die meerkosten door de renovatiewerkzaamheden zijn veroorzaakt. Talis geeft aan dat er een (tussen-) elektriciteitsmeter is gebruikt. Dat klopt ook wel maar alleen bij het woonblok waar de bouwketen waren geplaatst. Bij dat woonblok zijn ook de bijbetalingskosten het laagst en het meest realistisch gezien de gestegen energiekosten.
Te melden is nog dat bewoners van het maisonnettegebied in de eerste week van november na herberekening 98 cent terugkregen…
Gasvrij gemist
Wat op 13 november ontbrak is informatie over het gasvrij maken van Talis-appartementen in Zwanenveld. Dit zou in deze tijd, waar grote beslissingen genomen worden op dit gebied, zeker een hoofdonderwerp bij alle huurdersverenigingen moeten zijn. Gesprekken bij andere partijen geven aan dat de zorgen bij de betrokken bewoners enorm zijn.
Hoe verder…
Voor nu is het belangrijk dat zoveel mogelijk huurders van woningcorporaties lid worden van de huurdersbelangen verenigingen. Dat is gratis!
Nog beter is het de geslaagde omslag die HBV de Klink van Portaal heeft gemaakt naar een stichting. In de stichting die hier gevormd is zijn alle bewoners van Portaal-huizen in Nijmegen automatisch lid.
De volgende themabijeenkomst van de HBV Omslag is op 19 februari 2025 om 19.30 uur. Deze heeft als thema: Betaalbaar wonen.
De gemeente Nijmegen organiseert op donderdag 16 januari, een inloopavond tussen 19.00 tot 21.00 uur in de Grondel, Duurzaam Wonen Zwanenveld 90-82. Toegang vrij.
Bericht december 2024