‘Het blijft een mysterie’

Heb je je ook weleens afgevraagd wat er op die lege sokkel heeft gestaan, nabij de bushalte in Tolhuis 10e straat? Het lijkt een broertje of zusje te zijn (geweest) van het kunstwerk dat meer naar achteren op het grasveld staat. Nieuwsgierigen hebben de redactie van de Dukenburger hierover gemaild. Er kwam vlot respons van een van de redacteuren. “Dit kunstwerk is zoals het is 😉 “, en men verwijst naar een website: ‘Kunst op straat in Nijmegen’ waar men een uitgebreide toelichting kan vinden.

Het werk is getiteld: ‘Het midden en zijn verplaatsing’ en is van de hand van Peter van de Locht. In 1980 is het door de gemeente geschonken aan de bewonersraad Tolhuis in het kader van de tentoonstelling ‘Beelden naar Keuze’ in 1978.
De kunstenaar geeft een beschrijving van zijn werk: ‘Deze sculpturen weerspiegelen mijn toenmalige betrokkenheid tot sculptuur als een verstoffelijking van een aantal vormgedachten over de lichamelijkheid van de vorm, het positief-negatief verschijnsel, het ritme, de richtingen (Axialiteit), de hiërarchie, de oppervlakte.’

Begrijpt u het?

 

Maar als het om verstoffelijking gaat, hoe breng je dat in verband met die lege sokkel? Toegegeven, er zitten een paar gaatjes in het oppervlak en er groeit prachtig korstmos op.

Het doet denken aan de ontbrekende top van de piramide van Cheops. Het ontbreken ervan zou een uitdrukking zijn van de onmogelijkheid om het mysterie van leven uit te beelden. Je kunt er alleen naar verwijzen. De ‘top’ wijst naar het hemels uitspansel.

Nu blijkt dat verhaal niet te kloppen. Vermoedelijk zijn materialen van de piramide in de loop der tijd voor andere bouwwerken gebruikt.

Terugkomend op het kunstwerk in Tolhuis; het had dus gekund dat er iets ontbrak. Maar nee, de sokkel is bewust leeg. Ja, dan de fantasie snel geprikkeld. ‘Wie weet verbeeldt het onzichtbare kunstwerk op de ‘lege’ sokkel wel de onstoffelijkheid van de beleving van het mysterie van zijn, het versmelten van het positief-negatief schijnsel, zoals in richting tegengestelde licht- of geluidsgolven, die elkaar opheffen, tot onbegrensde potentialiteit.’

Begrijpt u het? Of zit er iets anders in/achter?
Het blijft een mysterie.

Bericht januari 2022

menu