‘Heropening winkelcentrum Dukenburg’

Zaterdag 5 november opent om 11.00 uur wethouder John Brom het vernieuwde winkelcentrum Dukenburg. Dat gaat gebeuren op het plein bij de Etos/Albert Heijn. Daarna zijn er feestelijke activiteiten met muziek en hapjes. Ook zondag 6 november is het centrum open van 13.00 tot 16.30 uur. Dan onder anderen met een ‘Meet en Greet’ met bekende tekenfilmfiguren.

Maarten Mulder en Piet Hein Verhulst

We spreken met Maarten Mulder en Piet Hein Verhulst over het vernieuwde Winkelcentrum Dukenburg. De ‘Sfeer en uitstraling zijn nu goed’ geven ze aan. Piet Hein Verhulst is voorzitter van de Ondernemersvereniging Winkelcentrum Dukenburg. Maarten Mulder is voorzitter van de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren in het Winkelcentrum Dukenburg. Zij vertellen wat veranderd is en wat er nog aankomt. “Begin dit jaar zijn we echt gestart”, zegt Mulder. “Daarvóór is er behoorlijk gesloopt. Begin november is de verbouwing formeel opgeleverd. Het straatbeeld is veranderd. Er zijn lichte luifeldoeken gekomen. De kleur van het licht is aantrekkelijk geworden. Het hele winkelcentrum – inclusief de winkels – is nu voorzien van een sprinklerinstallatie. Er waren onderweg heel veel hobbels”, vult Verhulst aan. “Maar nu is het plaatje compleet. Door de nieuwe meubels valt het bij elkaar. De bankjes worden al veel gebruikt. De openbare toiletten zijn gebouwd. Die worden toegankelijk door contactloze betaling.” Er is geen onderscheid in mannen- en vrouwentoilet. Ze zijn ook toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De vernieuwde rolbanen naast Albert Heijn hadden een spaarstand, maar dat bleek een drama. Nu blijven de banen permanent lopen en zijn de problemen voorbij.

Nieuwkomers

  Zoals overal staan er ook in Winkelcentrum Dukenburg panden leeg. Het worden er wel minder. Mulder: “Er zijn een paar grote formules gekomen: Jumper en Kik. Andere zaken zijn verplaatst en uitgebreid, bijvoorbeeld Van Haren. Fietsreparatieshop Re-Cycled is een leerwerkwinkel. Pronk ICT, naast Intertoys, ook. Daar worden afgeschreven computers opgeknapt. Nieuwkomer Slimme Tailor herstelt en reinigt kleding. Als ondernemingsvereniging zijn we zeer positief,” meldt Verhulst. “We hebben hoge verwachtingen voor de komende tijd, ondanks de hogere kosten, vooral energielasten. Sinds kort werken we samen met de woonboulevard. We kunnen elkaar versterken. De eerste twee uur gratis parkeren blijft voorlopig bestaan.”

Ontmoeten

 Net als het stadscentrum is Winkelcentrum Dukenburg niet alleen maar een plek om te winkelen, maar ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Verhulst: “Dat is een positieve ontwikkeling. Dat er een tattooshop komt is onderdeel daarvan. Er moet beleving gecreëerd worden, bijvoorbeeld met meer horecavoorzieningen.” Mulder: “Dat zie ik ook hier gebeuren. Sfeer en uitstraling zijn nu goed. Maar we zijn nog niet klaar. Het winkelcentrum moet als het ware ‘opengeklapt’ worden. Nu rijd je met de auto de parkeergarage in en gaat van daaruit naar boven. Er moeten duidelijke ingangen komen, waardoor ook voetgangers en fietsers aangetrokken worden. En er moet groen komen. Dukenburg is hartstikke groen, behalve het winkelcentrum. Dat moet echt anders.”

Nieuwe woningen

De komende jaren verandert ook in de omgeving veel. Op en rond het huidige winkelcentrum komen honderden woningen. Tussen winkelcentrum en Maas-Waalkanaal komt Zwanenpark met ongeveer 450 appartementen. De gemeente wil woningen bouwen in Winkelsteeg, onder andere langs de Nieuwe Dukenburgseweg. “Winkelsteeg krijgt geen eigen voorzieningenhart”, weet Mulder. “Dat is een gelukkige keuze. Het is heel erg positief: Zwanenveld wordt het nieuwe hart voor de hele Kanaalzone: Dukenburg, Lindenholt en Winkelsteeg.”

Bericht oktober 2022

menu