‘Herdenking bombardement 1944 met plaatsing tijdcapsule’

Op 22 februari 2024 is het tachtig jaar geleden dat het centrum van Nijmegen werd gebombardeerd. Bijna 800 doden, duizenden gewonden. Stadshart in een paar minuten weggevaagd. Bij die pijn, bij de verwoeste dromen, staan we komende februari zeker weer stil.

Een breed comité met het 4&5mei comité, Brandgrens024, stichting Nijmegen in Beeld en diverse gidsen is druk met het opzetten van een bijzonder programma.

Er komt een expositie in het Huis van de Geschiedenis, op 21 februari weer zang van koren op straat op de avond dus voor de herdenking van de stadspijn en er komen lichtbeelden op straat van de oude stad. Bovendien wordt er een tijdcapsule geplaatst in de nieuwbouw die nu opgetrokken wordt op de hoek van de Bloemerstraat in het centrum. In die tijdcapsule komen bijdragen van Nijmegenaren, jong en oud, met hun toekomstdromen, over hun hoop op een mooie toekomst. (Zoals destijds ook de Nijmegenaren in 1944 hadden. Ze hoopten al op de bevrijding, maar werden door bommen verrast.)

Tijdcapsule

Een reeks schrijvers levert ook verhalen aan, onder anderen Tessa de Loo, Annemarie Haverkamp, Steffie van den Oord, Willem Claassen, Marcel Rözer, Qader Shafiq, Leo van Stijn en Sinan Can. Ook enkele politici en bestuurders doen basisscholen en middelbare scholen laten weten dat talloze leerlingen hun dromen over de toekomst zullen aanleveren. Iedereen in de stad mag een verhaal aanleveren, zijn of haar dromen verwoorden. Maximaal 200 tot 300 woorden. De tijdcapsule wordt pas over 45 jaar weer geopend. Wie mee wil doen kan vanaf nu al een tekst aanleveren, sluiting inlevering begin februari

Bijdragen sturen via Rob Jaspers: jaspers.gelderlander@gmail.com

Het bombardement op televisie

De opnamen voor een tv-programma over het bombardement zitten erop! Op 22 februari 2024 wordt het tv-programma “De middag van ‘44” uitgezonden. De opnames zijn gemaakt door de EO en het wordt uitgezonden op NPO2. En gepresenteerd door Kefah Allush.

Hiermee wordt het 80-jarig jubileum van dit tragische bombardement herdacht waarbij bijna 800 levens verloren gingen. Het dodelijkste bombardement ooit op Nederlandse bodem.

Donderdag 22 februari 2024. 22.18 uur op NPO2.

Bericht januari 2024

menu