‘Hanzestad Doesburg’

Zomer tip

Op driekwartier rijden van Dukenburg ligt de Hanse- en Vestingstad Doesburg. De auto parkeer je net na de IJsselbrug. Met een paar minuten wandelen sta je voor de ‘Oude Waag’ nu restaurant ‘De Waag’ Koepoortstraat 2. Met koffie en appelgebak kun je vanhier ‘mooi plan maken’.

De Roggestraat met links het stadhuis, daar achter de ‘Waag’.

Bijvoorbeeld een wandeling door het plaatsje met een bezoek aan de ‘Grote of Martini’ kerk aan de Kerkstraat. Maar ook zijn er een paar leuke en interessante musea die je kunt bezoeken. Met een wandeling door de Kerkstraat en de Meipoortstraat kom je bij het ‘Openbaar Vervoer en Speelgoed’ museum aan het Gildehofje. Met als basis de GTW (Gelderse TramWegen) waar Doesburg een van de belangrijkste halteplaatsen voor was. We vonden hier, heel bijzonder, diverse modellen van de Nijmeegse trolleybus.

 Doesburgsche mosterd

Als je dit museum uitkomt ga je rechtsaf en dan weer rechts de Bergstraat op. Hier zie in de bestrating hoe de tramrails door het stadje liep.

Loop door de Bergstraat en dan rechts de Boekholtstraat in om bij de ‘Doesburgsche Mosterd en Azijnfabriek’ uit te komen. Fabriek en tegelijk museum. Hier kun je zien hoe de mosterd gemaakt wordt. In een klein winkeldeel kun je leuke ‘Mosterd cadeautjes’ kopen. (foto hieronder) Ook mooi is het ‘Lalique Museum’ aan de Gasthuisstraat. Hier vind je het werk van de Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Ook heeft Doesburg nog een streekmuseum.

Informatie

Parkeren doe op de gratis parkeerplaats net over de IJsselbrug rechts. Parkeerplaats De Bleek aan de Koepoortwal.
– Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum Doesburg. Meijpoortstraat 39. www.ovspeelgoedmuseum.nl
– Mosterd en Azijnmuseum, Boekholtstraat 22. www.doesburgschemosterd.nl
– Lalique Museum Gasthuisstraat 1. www.laliquemuseum.nl
– Streekmuseum de Rode Toren Roggestraat 13. www.roodetooren.nl

Ps: Er zijn natuurlijk veel meer plekken in Doesburg waar je lekker kan eten of wat op een terrasje kan drinken.

Bericht juli 2023

menu