‘Hanneke Nabuurs’

Vijfentwintig jaar werkzaam in ‘de Schakel’

Team Schakel: vlnr Loes van de Einden, Charlotte Willemsen, Edwin de Vaal, Gaël Pennings en Onno de Graaf. Onder: Iris Vanderbosch en Hanneke Nabuurs.

In 1992 rondde Hanneke Nabuurs haar basisstudie geneeskunde aan de Radboud Universiteit af. Vervolgens specialiseerde zij zich als huisarts. In 1997 volgde een maatschap met dokter Van Gaal, in één van de vier praktijken in de ‘oude Schakel’, Meijhorst 60e straat. Ze verhuisde mee naar het mooie nieuwe Gezondheidscentrum, dat nog steeds de naam de Schakel draagt en aan de 10e straat Meijhorst riant aan het water ligt. Omdat de huisarts over wie het hier gaat altijd heel dicht bij zichzelf blijft, kostte het omschakelen haar weinig moeite.

Kenmerkend

Enkele medewerkers in de huisartsenpraktijk van het Gezondheidscentrum en de redactie van dit blad werkten in diep geheim samen om dit artikel op poten te zetten. En het portret dat geschetst werd mag er zijn. Hanneke Nabuurs, die haar patiënten tutoyeert en zij haar ook, wordt de spin in het web genoemd. Haar kenmerkende karaktereigenschappen en de aangename manier waarop zij met iedereen omgaat, tuimelen over elkaar heen. Om te beginnen heeft Hanneke oog voor de personen om haar heen. Ze is de verbindende mater familias Als oudste en langst verbonden huisarts aan de Schakel weet ze de verjaardagen, zelfs de trouwdagen van de medewerkers uit haar hoofd. En dan zorgt ze voor kaartjes, cadeautjes of bloemen. De sociale kaart van het stadsdeel is haar tot in detail bekend. Ze heeft een enorm netwerk, waardoor ze precies kan vertellen bij wie je moet zijn, met welk specifiek probleem dan ook. Haar compassie kent geen grenzen. Ze voelt zich verbonden met degenen met wie ze samenwerkt, maar bovenal met de mensen die haar zorg nodig hebben.

  Dat bleek wel op de dag van haar vijfentwintigjarig jubileum. Met moeite wisten de praktijkassistenten het vaste patroon in haar agenda voor de vrijdagmiddag van 8 april te blokkeren. Een praktijkmedewerkster: We noteerden nep-afspraken om te voorkomen dat Hanneke argwaan zou krijgen.” Kaartjes, felicitaties en bossen bloemen stroomden intussen binnen in de versierde ruimte van het Gezondheidscentrum.

Samenwerking

< De jubilaresse ontving een nieuwe stethoscoop met inscriptie

Omdat Hanneke begon in de oude Schakel bij dokter Van Gaal en nu een plek heeft in het nieuwe gebouw aan de 10e straat, heeft zij met velen samengewerkt. Lange tijd maakte Joy Wong Chung deel uit van de gezamenlijke praktijk. Patiënten beoordeelden de artsen als “goed luisterend, rustig de tijd nemend, eenvoudig makend wat ingewikkeld is en zonder aarzeling doorverwijzend naar verder onderzoek.”* Na de recente pensionering van dokter Wong Chung kwam Iris Venderbosch in de praktijk. Heel bijzonder: de oudste huisarts en de jongste samen in één praktijk. Er bestaat een mooie klik tussen beiden. En nog meer bijzonder om te vermelden: Hanneke leidde Iris zelf op. In haar hoedanigheid als coach voor studenten geneeskunde is Hanneke Nabuurs verbonden aan de huisartsenopleiding van de Radboud Universiteit. Assistenten in opleiding (aio’s) geven aan dat ze met een gevoel van welbevinden veel van Hanneke leren. Ze brengt de aio’s bij dat er een zorgzaam en liefdevol begrip moet blijken voor de patiënten. ‘Teambuilding’, met een goed ‘Nederlands’ woord, is bij elke vorm van samenwerking onmisbaar. Zo nodig is Hanneke dan de ijsbreker. Ook beleven de Schakelmedewerkers met regelmaat een praktijkuitje. Door de pandemie op een laag pitje gezet, was het meest recente groepsgebeuren het leren bespelen van een djembé (West-Afrikaanse vaastrommel), onder leiding van een instructeur.

Collegiaal

Zoals gezegd is Hanneke de mater familias voor de medewerkers op de posten in de Schakel. Voor iedereen is zij een collegiale vraagbaak met een schat aan kennis en ervaring, die ze maar al te graag deelt. Zit een spreekuur van één van de huisartsen zo vol dat er tijdgebrek dreigt te ontstaan, dan maakt zij plek vrij om het in goede banen te leiden, oplossingsgericht als zij is. Als bruggenbouwer baande Hanneke ook de weg voor een toen nog solliciterende huisarts, die intussen na Hanneke de langst ‘zittende’ functionaris is. En die de mooie uitspraak deed: “Wij kiezen ervoor huisarts te zijn, de patiënt kiest niet voor zijn of haar rol.” In zijn herinnering heeft hij Hanneke Nabuurs twee keer boos zien worden in pakweg zestien jaar. Haar gevoel voor humor wint het altijd, want ze kan relativeren als geen ander. Deze laatste eigenschap toont ze zeker als het gaat om de informatietechnologie, de computer dus. Komt ze er niet uit achter het toetsenbord, dan vráágt Hanneke hulp van anderen, terwijl ze verzucht dat ze ‘ook maar een domme dokter is’. Maar wel eentje met het hart op de goede plaats. De geïnterviewde huisarts: “O ja, je kunt haar uittekenen in haar gele Ford Ka. Moet de oude auto vervangen worden dan wordt het opnieuw, jaja, een gele Ford Ka.” De praktijkmedewerkster vult aan: “Je herkent Hanneke ook aan haar voetstappen. Je hoort het aan haar klakkende hakken in de gang. Ze draagt altijd fleurige kleding die past bij haar koperen krullen. En de wisselende kunstexpositie in de gangen van de Schakel, jawel, daarbij is Hanneke ook de roerganger.” Via haar netwerk vindt zij steeds nieuw materiaal dat tentoon gehangen kan worden. Dokter Nabuurs woont overigens net als de meeste Schakel-medewerkers niet in Dukenburg. In sommige beroepen is het handiger om buiten de ‘zwaaizone’ van je werk te wonen. Neem als voorbeeld de dorpswinkel in levensmiddelen van weleer. Omdat de kruidenier met gezin boven, naast of achter de zaak woonde, kwamen klanten meer dan eens op zondag of in de avonduren langs omdat ze vergeten waren een ‘eerstelijns’ product te kopen. Brood, melk, kaas, eieren, dat werk. Dit had een gemoedelijke charme, maar de kleine zelfstandige in kwestie was er uiteraard niet echt blij mee. Ondanks het geld in het laatje.

De nabije toekomst

De redactie van de Dukenburger wenst Hanneke Nabuurs uiteraard een voortzetting van haar mooie beroepsinvulling. Het pensioen is nog niet snel in zicht en zit zij daar echt op te wachten? Bij de feestelijke verrassingslunch op 8 april kreeg de jubilaresse een nieuwe stethoscoop met inscriptie aangeboden. Die kan nog jaren gebruikt worden bij de behandeling van patiënten. Dus Hanneke: ‘Zet hem op!’

* Op de Zorgkaart Nederland scoort de praktijk van de huisartsen Hanneke Nabuurs, Joy Wong Chung en Iris Venderbosch al geruime tijd een hele dikke 10!

Bericht juni 2022

menu