‘Stationslift’

Er zijn grotere problemen in de wereld, maar de ergernissen zullen er niet minder om zijn.

De stationsliften in Dukenburg, die reizigers naar en van de perrons vervoeren, zijn populair bij vandalistische jongeren. Met minimaal vijf personen tegelijk wordt net zo lang geprobeerd om die lift te ruïneren, tot die inderdaad kapot gaat en niet meer kan functioneren. Als dat niet is gelukt, is het in ieder geval een grote mobiele vuilnisbak die elke dag moet worden uitgeveegd en/of gespoten.

De wieg van het overgrote deel van de daders of hun ouders/grootouders stond heel duidelijk niet in Volendam. Kennelijk is het gebruik van de algemene ruimtes door een generatie die van hun ouders nog nooit heeft gehoord, dat je afval in een afvalbak moet en/of kan doen en niet overal op de grond kunt gooien. Gelukkig zijn er nog behoorlijk wat mensen die passagiers met kinderwagens helpen bij het noodzakelijke gebruik van de trappen.

Camerabewaking kan en mag niet in verband met de privacy-wetgeving en dus kan je preventief niet veel doen. Als je tijdens de vernielingen met de NS belt, word je doorverbonden, net zo lang tot het geen zin meer heeft. Politie bellen kan ook, maar die heeft kennelijk andere prioriteiten, want als ze komen is dat altijd te laat. Wat het zeker niet beter zal maken, is dat het politiebureau Dukenburg dus definitief dicht gaat.

Een oude man lucht zijn hart. Maar het wonen en leven in Dukenburg kunnen we samen met zijn allen op de been proberen te houden.

Guus Kroon

menu