‘Dukenburg een achterstandswijk?’

Enige weken geleden was in de tv-uitzending Buitenhof een sociaal zeer bewonderenswaardige huisarts Michelle van Tongerloo te gast. Ze komt uit Rotterdam, maar is geboren en opgegroeid in Nijmegen. Ze omschreef haar als afkomstig uit het stadsdeel Dukenburg, dat te maken had met een achterstandsproblematiek. Als je dat hoort/leest/ziet doet dat pijn. Het gaat ook meteen kriebelen: wat daaraan te doen? Wellicht voor de ouderen, die het zelf niet meer kunnen opbrengen, om jongere Dukenburgers te stimuleren die kar te gaan trekken. Om niet alleen voor de beeldvorming, maar zeker inhoudelijk daaraan iets te gaan doen. In dat kader is het misschien te overwegen – wat ook al deels wordt gedaan – om op de zaterdag voor Pinksteren het zogenoemde Luilak vieren over te nemen: in de vroeger morgen sportieve prestaties organiseren. Dat is een gewoonte in de Zaanstreek.

Hoe is het trouwens afgelopen met de grote ommezwaai – zo’n anderhalf jaar geleden – dat door de ambtenaren vanuit het stadhuis allerlei zaken geregeld zouden worden voor onze bewoners. Niet alleen in Dukenburg, maar in geheel Nijmegen. Dit gebeurde zonder overleg met en/of informatie naar de bestaande bewonersorganisaties. Er werd afscheid genomen van de wijkmanagers die uitermate werden gewaardeerd, ook gezien de korte lijntjes en de effectieve acties en dus resultaten. Of de gemeenteraad dat vooraf heeft geweten, is mij niet duidelijk geworden.

Goed en heel ander nieuws. Wat heel positief kan zijn, is dat de Gelderlander niet alleen 175 abonnementen cadeau doet aan veel laaggeletterden en/of mensen met een kleine portemonnee in Dukenburg, maar ook redactioneel meer aandacht aan ons stadsdeel zal gaan geven. Afrondend en vooruitkijkend. Omdat dames/heren en/of jongens/meisjes binnenkort niet meer mag – waarvoor de NS een goede oplossing had gevonden in de vorm beste reizigers – zullen we ook binnen onze woonomgeving wat moeten gaan bedenken. Een voorstel om risicoloos beste mensen te gebruiken, zou mogelijk op weerstand van de Partij voor de Dieren kunnen leiden.

Guus Kroon

menu