‘Onze burgemeester’

Onze Nijmeegse burgemeester zal NIET naar Den Haag gaan. Tenminste niet als burgemeester, maar mogelijk later. Wellicht wel als minister? Natuurlijk, nu jammer voor hem. Voor ons is het in Dukenburg een geruststellende gedachte. In zijn periode als wethouder van Nijmegen had hij een zwak voor Dukenburg, bijvoorbeeld als daar bewonersorganisaties in die jaren 90 actie voerden.

Als er iets bijzonders is in ons stadsdeel, zal deze burgemeester er verhoudingsgewijs opvallend veel aanwezig zijn. Wie kent hem niet van zijn spontane toespraakjes zonder spiekbriefje

– op basis van prima achtergrondinformatie

– voor jubilarissen of bij het uitreiken van lintjes. Dat laatste geldt overigens ook voor geheel Nijmegen. Kenmerkend: zijn humor en relativerende zelfspot.

Wij kunnen plaatsvervangend trots zijn voor zijn landelijke publieke optreden tijdens deze coronacrisis. Juist in een periode dat je doodziek wordt van allerlei tv-programma’s met zogenaamde deskundigen en zijlijnspecialisten. Of presentatoren die wenkbrauwen optrekkend vol onbenul schreeuwen over chaos. Dan is het een verademing als je onze burgemeester heel rustig positieve en alleszins redelijke uitleg hoort geven. Ga er maar aanstaan tijdens zo’n – voor iedereen nieuwe – pandemie.

Wij hebben in Dukenburg een streepje voor bij hem. Laten we daar gepast en goed gebruik van maken. Als het gaat om de Nijmegenaar van het jaar 2020 zou het geen slechte gedachte zijn, niet door maar bij onze burgemeester die onderscheiding te laten opspelden.

Triest voor de zure oppositiepartijen in de gemeenteraad, maar Hubert Bruls heeft nog steeds een compliment te goed voor zijn optreden tijdens de vluchtelingencrisis en de indrukwekkende opvang op Heumensoord. Welke Nederlandse burgemeester durft het aan zich jaarlijks tijdens carnaval zo uit te dossen zoals hij doet, zonder zijn gezag te verliezen?

Dus goed voor ons, maar ook voor heel Nijmegen. Stem op Bruls als Nijmegenaar van het jaar of op z’n minst – als dat zou kunnen – Dukenburger van het jaar.

Guus Kroon

menu