‘Dukenburg is mij lief. Bezuinigen? Echt niet’
Het is al weer zes weken geleden dat deze kreet in vette letters te lezen viel in de Gelderlander, in een vraaggesprek met de wethouder, toen hem werd gevraagd of er bezuinigd zou worden op Dukenburg. Aanleiding was verwarring alom, tijdens een politieke middag die was georganiseerd door StAAD. Even een uitstapje naar politiek en logica. Een instantie krijgt van de gemeente in plaats van de gebruikelijke 13.000 euro een nieuwe bijdrage van 5.000 euro. Dan is de vraag van de krant: ‘Maar dat is toch bezuinigen?’ Nee zegt de wethouder dan, dat is geen bezuinigen. Kijk maar of je dat met meer vrijwilligers kunt doen, want die kosten niets. Bovendien krijgen ze elders in de stad ook minder geld voor een dergelijke manifestatie. Dan wordt Neerbosch-Oost vergeleken met Dukenburg, lekker gemakkelijk. Enig idee hoeveel vrijwilligers er actief zijn in Dukenburg in vergelijking met andere stadsdelen? Het is hier bij wijze van spreken bijna uitgevonden.
Nu wil ik niet het Calimerogedrag van Dukenburg opkloppen, maar eind jaren negentig werd niet voor niets de Zevensprong opgericht als samenwerkingsverband met de bewonersorganisaties in de zeven Dukenburgse wijken. En bovendien als tegenhanger van de Waalsprong, waar vanaf dat moment al het gemeentelijke geld naartoe ging. Vandaar de naam Zevensprong. Bovendien was dat de spreekbuis aan deze kant van het kanaal met de gemeente.
Weer terug naar de tweede alinea. Wees nou niet verbaasd dat er zoveel proteststemmen zijn bij verkiezingen, of zoveel weerstand tegen welke politiek dan ook, als je als simpele ziel wordt versleten door als (gemeentelijke) overheid vol te houden dat zwart toch echt wit is. De bomen groeien niet tot aan de hemel, ook niet in of voor Dukenburg. Natuurlijk moet je regelmatig analyseren hoe efficiënt en zinvol sommige dingen zijn. Subsidie korten met maar liefst 60 procent en dan met droge ogen zeggen dat het geen bezuiniging is, doet mij twijfelen aan de liefde van deze wethouder voor Dukenburg, want hoeveel moet er dan wel niet worden gekort, als de verkering ‘uit’ is?
Guus Kroon