‘8 miljoen stopcontacten’
Als eenvoudige burger vraag ik mij af hoe het over 10 jaar (in 2030 dus) in Nederland gaat met de dan 8 miljoen rondrijdende elektrische auto s, zowel over de oplossing van 8 miljoen oplaadpunten en het recyclen – als dat al zou gebeuren en die niet in de bossen worden gedumpt – van 8 miljoen accu’s. Hoe moet ik me dat ruimtelijk voorstellen? Dikke kans dat ik dat zelf niet meer ga beleven, maar gezien het gebrek aan visie en daadkracht van onze Rijksoverheid in de huidige stikstofklimaat en aanverwante crisissen zou je daar best slapeloze nachten van kunnen krijgen.
Dat aanloopje heb ik nodig voor het commentaar op het recente negatieve rapport over de situatie in Dukenburg en de toekomstplannen, zoals aangegeven in de Gelderlander. De opsomming van alle nadelen van en problemen in ons stadsdeel, en die zullen er zeker zijn, wordt niet afgezet tegen de sterke kanten en de kracht van Dukenburg. Natuurlijk komt er van de politiek geen geld voor een enthousiast en positief verhaal, maar met tevens een korte analyse van de pluspunten krijg je de bewoners eerder mee voor de plannen die het leven aan deze kant van het kanaal leefbaarder moeten maken. Wat ik zelf als plezierig en positief ervaar in de 52 jaar dat ik hier woon: ruimte, veel groen, openbaar vervoer bus/trein, bibliotheek, wijkcentrum, brede toegangswegen, maar vooral ook (vrijwilligers-) organisaties, pioniers bij de sportverenigingen en ga zo nog maar even door.
Conclusie: met een beroep op visie voor een langere termijn en daadkracht van de gemeenteraad is er de uitdaging van bouw van veel woningen, zonder het groen compleet te vernietigen, en daardoor meer inwoners en ten slotte dus meer voorzieningen en enthousiaste Dukenburgers. Als we 8 miljoen oplaadpunten aan kunnen, moet de bouw van die huizen een veel kleinere uitdaging zijn. Zien wij u als op vrijdagmiddag 20 maart een afvaardiging van de Nijmeegse gemeenteraad naar ons wijkcentrum komt om uw mening te horen? Een goed begin van de lente!
Guus Kroon