Joska 2019-4

‘Achterom’

‘Kom maar achterom.’ Als iemand dat zegt, mag je direct binnenkomen op de plek waar geleefd wordt. Je bent geen onbekende gast die plechtig door de voordeur komt.

Wie achterom komt, is meteen bij de plek waar de koffie gezet wordt en gebuurd kan worden. ‘Kom achterom’ is een uitnodiging voor vrienden, goede buren of vreemden met wie je vertrouwd wilt raken.

In Dukenburg is achterom komen vaak niet mogelijk. Een flat heeft alleen een voordeur en bij huizen met een achterom is de tuin meestal afgeschermd met een schutting. Met een touwtje door de voordeur of door de poort open te laten staan, maken veel mensen hun eigen achterom. ‘De buurvrouw kan altijd even binnenlopen.’ Het is mooi als mensen zo vertrouwd met elkaar zijn dat ze voor elkaar een achterom willen zijn, een plek waar je je verhaal kwijt kan of even op verhaal kan komen.

Lange tijd had de Ontmoetingskerk alleen een voordeur. Maar sinds de aanleg van de Ontmoetingstuin is daar een achterom bij gekomen. Veel mensen weten dat nog niet. Ze hebben nog niet zoals de leden van de jeu-de-boules-club of cliënten van de Voedselbank de tuinpaden en de grote zaal die uitkijkt op de tuin ontdekt.

De tuin staat nu in volle bloei. Er zijn overal bankjes om deze rustig vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Tijdens Dit is… Dukenburg op 26 mei presenteren we het zomerprogramma van de Ontmoetingstuin én zal onze achterom met een verbeterde toegangsdeur tot de Tuinkamer toegankelijker worden. We hopen dat vrienden, goede buren en vreemden met wie we vertrouwd willen raken de weg achterom zullen vinden.

Uw ideeën om de tuin nog meer Ontmoetingstuin te maken, horen we graag!

Joska van der Meer

menu