‘Groene vlag voor de Prins Mauritsschool’

Burgemeester Bruls heeft op donderdag 12 november in een feestelijke bijeenkomst bij de Prins Mauritsschool in Zwanenveld, de Groene Vlag onthult. De school heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot Eco-School. Eco-Schools is ’s werelds grootste keurmerk voor duurzaamheid op school. De Bastei heeft de school daarbij ondersteund.

Eco-school is dé internationale certificering voor duurzame scholen, waarmee een school aangeeft duurzame thematieken zoals water, energieverbruik of omgevingsbewustzijn structureel in te passen in het doen en denken van de school. De beoogde doelen sluiten aan bij de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Leerlingen in het eco-team hebben zich, samen met docenten, de afgelopen jaren hard ingezet voor duurzaamheid op brede school Prins Maurits. En dit lieten ze ook horen in een gesprek met de burgemeester. Op de school wordt afval gescheiden, ligt het dak vol met zonnepanelen en besteden ze in de lessen veel aandacht aan de natuur en burgerschap. Inmiddels is duurzaamheid niet meer weg te denken op de Prins Mauritsschool. Bij binnenkomst loop je tegen een eco-hoek aan met bijbehorende ruilkast, waar leerlingen spellen, boeken en speelgoed kunnen ruilen. Een grote geknutselde boom siert de hal, waarbij leerlingen hun duurzame wens voor de toekomst op de bladeren hebben geschreven. De school gaat starten met moes tuinieren en krijgt een nog groener schoolplein.

  Eco-Schools is ’s werelds grootste keurmerk voor duurzaamheid op school. In 68 landen doen 51.000 scholen en 19 miljoen leerlingen eraan mee. In heel Nederland zijn er 64 scholen die de Groene vlag mogen laten wapperen. Brede school Prins Maurits is de tweede basisschool in Nijmegen, nadat De Sterredans in 2019 ook al de vlag mocht hijsen. Daarnaast zijn er nog acht onderwijsinstellingen in Nijmegen bezig om dit keurmerk te halen. De gemeente Nijmegen stimuleert deze ambitie van Nijmeegse scholen om structureel te verduurzamen. De aandacht voor duurzaamheid houdt na het behalen van de vlag niet op. De school neemt duurzaamheid structureel in het curriculum op en gaat met nieuwe thema’s aan de slag. De Bastei blijft de school daarbij ondersteunen.

Bericht november 2020

menu