‘Groene vakantie’

Nijmegen is een groene stad. Ook de omgeving, het Rijk van Nijmegen tot in Noord Limburg, is zo groen deze veel toeristen trekt om te wandelen, fietsen, paardrijden of te kamperen. Waar kun je heen voor die groene recreatie? Hieronder worden enkele hotspots uitgelicht.

Hatertse- en Overasseltse vennen.

Net tegen de zuidgrens van Dukenburg en Lindenholt, ligt het natuurgebied ‘Hatertse en Overasseltse vennen’. Zandduinen met vennetjes omgeven door heide en bos. Tussen het Heumense bos en de Beerendonk en Wijchense ven. Uitgestrekte natuur met de kapelruïne van St. Walrick.

Bossen rond Groesbeek, gemeente ‘Berg en Dal’.

Bijna rondom het hele dorp Groesbeek, de bossen tot aan de gemeentegrens van Nijmegen afgewisseld met heidestukjes.

Ooijpolder

  Vanaf de Waalkade ben je al snel in de nieuwe wildernis in de uiterwaarden van de Waal en de natuur op het platteland rondom Ooij. Een gebied vol met water. (Goede waterdichte schoenen zijn aan te bevelen). Naast wilde natuur, veel cultuurlandschappen zoals bij het dorpje Persingen.

Heide van Heumen, Mook, Gennep en Nationaalpark Maasduinen

Er is veel natuur rond Mook, de lager gelegen Mookerplas en uiterwaarden aan de Maas. Hoger op de stuwwal vind je landgoed Mookerheide, Heumense Schans, Mookse Schans, Mookerheide en de Sint Jansberg. Ideaal startpunt kan NS-station ‘Molenhoek-Mook’ zijn aan de Lindenlaan in Molenhoek).

Nationaal park ‘De Maasduinen’ overvalt je met haar ruwe natuurschoonheid. Ongerept en groots. Een natuurgebied 40 kilometer lang tussen Arcen en Gennep. Met hetbezoekerscentrum ‘In de Sluis’ te Well.

Reichswald

Een groene long langs de Nederlands-Duitse grens van Groesbeek tot aan Milsbeek en verder zuidwaarts tot bij het Duitse Gelre. Dit reusachtig bosgebied stamt uit de oertijd en was bezit van de hertogen van Gelre en Kleef.

Meer info over de wandelroutes: paaltjesroutes, catalogus struinbulletin, tragetochten, enzovoorts vind je op: website Struinbulletin: https://home.kpn.nl/ms30ms10/index.html

Wandelroutes vraag je onder anderen aan via struinbulletin@outlook.com

VVV Berg en Dal www.visitnijmegen.com/berg-en-dal

VVV Gennep www.visitnoordlimburg.nl/nl/toeristisch-infopunt-gennep

Bericht juni 2023

menu