Al eeuwen omringen mensen zich in hun dagelijkse leven met de schoonheid van de natuur. Ofwel met echt levend groen in huis, tuin en straat of met kunst, die het mooie van de natuur uitbeeldt. Levende natuur is kunst op zich. Daarom hebben kunstenaars door de eeuwen heen de schoonheid van die natuur uitgebeeld. Elspeth Diederix is In onze tijd één voorbeeld daarvan: zij legt de schoonheid van de natuur vast als fotograaf maar schept die ook zelf als tuinontwerper. Daarbij vooral gefocust op wilde planten.

Eeuwenlang heeft de natuur ons geïnspireerd tot kunst. Denk aan de beroemde schilderijen uit de periode van 1500 tot nu. Maar ook daarvóór is natuur een bron voor kunst. Denk aan de middeleeuwse getijdenboeken, rond 1400 van de Nijmeegse gebroeders Van Lymborch. Denk aan de prachtige muurschilderingen in de Romaanse en Gotische kerken. Zelfs twee à drieduizend jaar geleden hebben Grieken en Romeinen zich al omringd met kunst over natuur. Denk aan de bladermotieven op de zuilen, denk aan de wandschilderijen in Romeinse villa’s. Daarvóór al heeft de vroege mens in de steentijd, 16.000 jaar geleden, prachtig geschilderde grotten nagelaten in Lascaux. Kunst als manier om natuur in huis te halen. Om ons leven schoonheid te geven.
Met de kunst heeft de mens een manier gevonden om de vergankelijke schoonheid van natuur vast te leggen. Een soort natuurbehoud op papier of verf. Zo hebben we door kunst, kennis van dieren en planten, die al lang uitgestorven zijn. Denk aan de Dodo van Mauritius, opgetekend in scheepsboeken van de VOC en afgebeeld op schilderijen in de 17e eeuw.
Natuur vastleggen met kunst

Kunstenaars hebben eeuwenlang, geïnspireerd door natuur, de schoonheid ervan vastgelegd in hun werken. Pogingen om natuur te onttrekken aan de vergankelijkheid. Maar ook om mensen te laten ervaren hoe mooi natuur kan zijn om zo bewondering en respect ervoor te kweken.
Elspeth Diederix doet dat ook als hedendaagse kunstenaar: als fotograaf en als tuinontwerper. Met haar tuinontwerpen, gebaseerd op wilde planten, laat zij ons zien hoe mooi die wilde natuur kan zijn. Bekend is haar tuinontwerp, The Miracle Garden; een unieke bloementuin in het Erasmuspark in Amsterdam-West, Voor info en afbeeldingen ga naar: www.themiraclegarden.nl Maar ook met haar foto’s streeft zij verwondering na over de pracht van wilde kruiden. Pas nog te zien op een expositie in het Hedge House van buitenplaats Wijlre. Binnenkort gaat Elspeth daar een bloemenpluktuin ontwerpen en aanleggen: helemaal gericht op wilde inheemse planten. Een natuurlijk kunstwerk, waarop we nog enige jaren moeten wachten.
Stadsvoedselbos in de Griffioen
In het Waterkwartier is bij de Griffioen een stadsvoedselbos aangelegd door de projectgroep Vergroen, bestaande uit de organisaties BUUR West, Sterker sociaal werk, ZZG-zorggroep en Riverland Healthcentre. Naast eetbare wilde planten ook struiken en bomen met eetbare inheemse vruchten. Met drie doelen: een natuurlijk kunstwerk voor de deur, bijdragen aan de biodiversiteit en wijkbewoners dichter bij de natuur te brengen. De foto’s bij dit artikel zijn deze zomer opgenomen in deze natuurtuin bij de Griffioen.

Boswandelingen
Vanwege het ‘jaar van het bos’, kun je drie mooie (10 km lange) boswandelroutes bestellen. Korte struin 9, Plasmolen, Korte struin 11, Voerstreek Groesbeek en Korte struin 20, Heumens bos. Wandel je liever wat langere afstanden, dan zijn er Struinroute 5 (19 km door de bossen van Plasmolen naar Groesbeek en terug door Reichswald) of Struinroute 12, Groesbeekse bos. Vraag deze (gratis) aan door te mailen naar struinbulletin@outlook.com Mail naar dit adres ook je vragen of reacties.

Bericht oktober 2024