‘Groen maakt gelukkig’

Uit allerlei onderzoek blijkt dat de natuur een positief effect heeft op onze gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress en bevordert de concentratie. Mensen die in een groene buurt wonen of werken of veel buiten zijn, voelen zich gezonder en bezoeken minder vaak een huisarts.

Groen in en om de stad

Groen heb je in allerlei soorten en maten. Er is groen op straat, er staan bomen en langs en tussen wegen liggen groenstroken. Daarnaast zijn er parken in de stad en natuurgebieden. Andere voorbeelden zijn natuurspeelplaatsen, plantsoenen, openbaar toegankelijke sportvelden, particuliere en openbare tuinen, groene gevels en groene daken. Niet al het groen hoeft even aantrekkelijk te zijn, denk aan platgespoten weiden of akkers op het platteland. Nee dan liever parken of natuur met ruisende bomen en bloeiende bloemen.

Gezondheid

Al dat groen kan op verschillende manieren effect hebben op onze (lichamelijke en geestelijke) gezondheid. Uit onderzoek is bekend dat groen stress vermindert. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat bewegen in het groen zorgt voor vermindering van overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Groen in de omgeving stimuleert dus beweging. Je wandelt nou eenmaal liever in een bos of in een heidegebied dan langs de snelweg. Maar groen vermindert ook de schade van luchtverontreiniging, hitte en geluid. Je kunt natuurlijk ook last hebben van al dat groen, denk alleen maar aan brandnetels, tekenbeten en de processierups.

Effect op lichaam en geest

 De positieve effecten op de gezondheid hebben niet alleen te maken met het bewegen, het inademen van frisse lucht of de prettige groene omgeving. Ervaring met de natuur heeft ook invloed op de hersenen, waardoor je onder andere na ziekte sneller herstelt. Het blijkt dat groen een gunstig effect heeft op hoe lang mensen leven, hoe zwaar baby’s bij hun geboorte zijn en de werking van het afweersysteem. Groen zorgt vaak ook voor een betere nachtrust.

Kinderen en groen

De universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar de meerwaarde van groen in de stad, in de omgeving van scholen, kinderdagverblijven en op campussen. Wat blijkt is dat groen een positief effect heeft op de gezondheid en het algehele welbevinden van leerlingen, studenten en personeel. Het is aangetoond, vooral bij kinderen, dat de concentratie, het geheugen en leerprestaties verbeteren bij contact met groen. Onderzoekers zien ook dat het sociale klimaat bij leerlingen verbetert. Tweederde van de Nederlandse kinderen groeit op in een stedelijke omgeving, ze kampen vaker met overgewicht en astma. Uit dit onderzoek blijkt ook dat 65 procent van de jongeren zich zorgen maakt over het verdwijnen van de natuur.

Wandelen in Dukenburg

Een groene omgeving nodigt uit om te bewegen en ontspannen. In de wijk Dukenburg zijn er veel mogelijkheden om de natuur in te gaan. Er zijn verschillende bosjes, je hebt er het stadspark Staddijk en je kunt langs het kanaal wandelen. Nog een voordeel om in Dukenburg te wonen: het prachtige natuurgebied Overasseltse en Hatertse Vennen ligt op loopafstand. Binnenkort organiseert Dukenburg Groen een voorjaarswandeling door de wijk.

Klimaat en biodiversiteit

Zoals iedereen weet kunnen we niet zonder de natuur. Groen heeft ook te maken met allerlei vraagstukken die op dit moment actueel zijn en het kan ook een oplossing bieden. Denk hierbij aan biodiversiteit en het beperken van effecten van klimaatverandering. Gevolgen van klimaatverandering zijn bijvoorbeeld droogte, hittestress en wateroverlast. In tegenstelling tot steen en beton vangt een groene ondergrond water op en geeft het verkoeling. Het verschil in temperatuur, vooral in de hete zomers, is meteen te merken als je vanuit je straat een bosje, zoals het Douglasbosje of het Uilenbosje, inloopt. En veel groene tuinen maken met elkaar een groene verbindingszone die voor meer biodiversiteit zorgt. Dieren en planten kunnen zich verder verplaatsen en een geschikte leefomgeving vinden.

Diverse wandelroutes door Dukenburg zijn te vinden op de website: www.dedukenburger.nl kies in zoeken wandeling. Of klik hier voor groene wandeling Dukenburg en Klik hier voor rondje Lindenholt of voor korte wandelingen klik hier

Bericht juni 2023

menu