2024: zon en regen wisselen elkaar af, maar zonder extreme hitte. Daardoor is ons land heel erg groen geweest. Maakte, hoe uitzonderlijk ook, dat je midden in augustus op klompenpaden langs sloten nog door de modder moest glibberen om verder te komen. Normaliter in najaar en winter een gewone wandelsituatie. Dit artikel bekijkt hoe het met de Nijmeegse vergroening staat. Verder de presentatie van een nieuwe korte wandelroute: door het onbekende groen van de Nijmeegse benedenstad.
De gemeente Nijmegen zet zich al jaren in voor een groene stad. Vooral na 2018, toen Nijmegen de titel Green Capital had. Groen is belangrijk voor onze gezondheid en welzijn, klimaatadaptatie, biodiversiteit of voor een aantrekkelijk toeristische stad. Het teveel aan regenwater dit jaar of de hitte van vorige jaren met droogte en grondwatertekorten, maken maatregelen voor klimaatadaptatie cruciaal. Een simpel voorbeeld: seniorencomplexen hebben, bij oplevering, vaak nog geen standaard hitte-werende voorzieningen. Uit recente onderzoeksresultaten (okt. 2024) blijkt dat in de laatste 50 jaar alle gewervelde dierensoorten met 73% in aantal zijn afgenomen. Net als de insecten, wat uit eerder onderzoek al bekend was. De biodiversiteit loopt dus echt gevaar.
Hoe staat het nu met de vergroening van stad Nijmegen? De gemeente stimuleert burgers en organisaties met subsidies en ondersteuning tot vergroening van straat en wijk. Echter naast privé-initiatief is een structurele vergroening nodig. Dat kan alleen de gemeente. Het plan om een stuk van het plein Mariënburg te vergroenen, is daarvan een voorbeeld. Nieuw groen midden in het versteende centrum.
Maar het vergroeningsresultaat wordt deels weer tenietgedaan door het bouwbeleid van de gemeente. Want als antwoord op de woningnood gaat Nijmegen versterkt inclusief bouwen: alle beschikbare plekken omtoveren tot woningen. Met een omgekeerd effect op vergroening: minder groene plekken. Oud groen dat niet vervangbaar is door pril nieuw aangelegd groen. Zoals bij de bouwprojecten in Winkelsteeg, waarvoor oude bomen gekapt zijn, net als in het tunnelweggebied. Méér uitstoot, minder CO2-omzet, meer gezondheidsrisico’s voor omwonenden.
Onbekend groen van Nijmeegse Benedenstad
Iedereen weet het centrum van Nijmegen te vinden voor de winkels, horeca, terrassen en musea. Winkelstraten en pleinen. Voor het groen moet je in het centrum naar het Valkhof en Kronenburgerpark, of naar de Waalkade voor het water. Daarmee stopt de kennis van het centrumgroen voor de meeste mensen. Maar de benedenstad heeft veel meer groen. Onbekend en verborgen in hofjes of in plantoenen aan de achterkant van huizen. Extra groen, de laatste jaren gemaakt door centrumbewoners door vergroeningsprojecten. Daardoor méér groen in de straten: groene voorgeveltuintjes, groenperken of groenbakken. Projecten met subsidie van gemeente in samenwerking met De Bastei, Stichting Steenbreek, Stichting NL Bloeit en de DAR.
Dat onbekende groen kun je gaan verkennen met een gloednieuwe wandelroute. Wandelen door de benedenstad van Nijmegen. Een korte struin, van ongeveer 4,5 tot 5 kilometer, volgens het ontwerp van Harry Rodenburg; met vormgeving van de auteur van dit artikel. Niet alleen een wandelroute, maar ook met interessante informatie over bezienswaardigheden onderweg. Zoals het Hof van Xanten of de Kartuizer Hof. En wat heeft de Byzantijnse prinses Theophania te maken met de St. Nicolaaskapel op het Valkhof.
Halverwege de route vormt wijkcentrum het Oude Weeshuis, Papengas 8, een rustpunt om te genieten van een heerlijke cappuccino in de prachtige stadstuin. Ook kun je er gaan kijken naar een metersgrote maquette van de Waalhuizen op de stuwwal volgens het straatbeeld anno vorige eeuw.
Méér groen wandelen
Zoals altijd, kun je op struinbulletin@outlook.com gratis wandelroutes, wandelcatalogus en vorige publicaties van Struinbulletin bestellen. Zoals Struinroute 12, Groesbeekse bos, of Struinroute 23, Overasseltse en Hatertse Vennen. Gebruik voor vragen of reacties ook dit mailadres.
Bericht november 2024