‘Groen en duurzaam maken nog niet biodivers’

Het lijkt dat alles, wat in de winkel ligt, het predicaat groen heeft. Vaak valt ook het woord duurzaamheid, vooral bij overheid(beleid) en in de verantwoording van bedrijven. Ondanks al die groene producten en dat duurzaam handelen nemen biodiversiteit en kwaliteit van de natuur in Nederland nog steeds snel af. Ofwel: groen en duurzaam handelen alléén maken nog geen biodiversiteit.

Zelfs als iedereen groen koopt en duurzaam handelt; daardoor alléén gaat de biodiversiteit nog niet omhoog. Alleen wanneer veel mensen groen gaan handelen door de omgeving te vergroenen, kunnen we méér biodiversiteit bereiken. Dan pas behouden of vergroten we het aantal soorten levende dieren en planten.

Nog geen grotere biodiversiteit

Je hebt het hele huis vol met groene producten. Je levensstijl heb je duurzaam gemaakt: je koopt alleen wat nodig is, doet zo lang mogelijk met spullen en gooit zo min mogelijk weg. Afval scheid je netjes, waarna de verwerking van de gescheiden afvalstromen het geschikt maken voor hergebruik. Zo haalt de mensheid op termijn zo min mogelijk water, grond, grondstoffen en leven uit de natuur. Maar het duurt voordat het zover is: misschien wel 20 tot 30 jaar. Dan pas krijgt de natuur de volle kans om zichzelf opnieuw te herstellen en uit te vinden…

Maar op de korte termijn helpen we de biodiversiteit niet met groen en duurzaam handelen alléén. Daarvoor moeten we actief buiten aan de slag. Maak zoveel mogelijk plekjes, die nu nog stenig zijn, groen. Haal stenen weg, leg er aarde en plant er inheemse wilde planten. Belangrijk: inheemse planten omdat onze bijen en insecten alleen die (her)kennen. Zo maak je meer voedsel voor insecten, waardoor die weer in aantal kunnen groeien. En omdat insecten het eten zijn voor andere dieren, kunnen die soorten ook weer in aantal toenemen. Meer eten, meer dieren. Meer insecten dus méér vogels, reptielen, vissen, amfibieën maar ook zoogdieren. Denk aan de egel in je tuin en de vleermuizen onder je dak. Zorg jij voor méér insecten, dan zorg je er meteen ook voor dat andere diersoorten weer makkelijker kunnen leven. Bedenk: insecten zijn het voedsel voor een groot deel van de dierenwereld.

Vergroeningstrend in 2023?

Het blijkt dat Intratuin in 2023 dubbel zoveel perkplanten heeft verkocht als in de jaren daarvoor.

Het gevolg van dat steeds meer mensen een plek in de versteende tuinen klaarmaken voor groen, door “tegels eruit en bloemen erin”. Een positieve beweging in het vergroenen. Hopelijk gaat dit een trend worden, waaraan vanaf 2024 elk jaar steeds méér mensen meedoen. Met steeds méér wilde-bloemen-perkjes in tuin of op straat. Want ondanks die toename in de verkoop van perkplanten, versteenden in 2023 nog altijd méér mensen hun tuin om die onderhoudsvrij te maken. De slogan ‘tegels eruit, bloemen erin’ lijkt eindelijk door een grotere groep mensen gevolgd te worden. Deze zetten de bekende slogan daadwerkelijk om in groen handelen. De foto’s bij dit artikel laten zien, hoe mooi vergroening kan uitzien. Het zijn beelden uit de tuin van het Oude Weeshuis in Nijmegen, Papengas 8, waar de koffie tegen vooroorlogse prijzen op je wacht.

Wandelroutes

Bij ‘Struinbulletin’ kun je drie boswandelroutes aanvragen. Korte struin 9 route Plasmolen, korte struin 11 route Voerstreek Groesbeek en Korte struin 20 het Heumens bos. Deze wandelroutes bestel je (gratis) door te mailen naar struinbulletin@outlook.com

Ook om vragen te stellen of voor het doorgeven van een reactie,

Bericht juli 2023

menu