‘Glasvezel in Dukenburg’

Eind augustus 2020 kregen veel bewoners van Dukenburg een brief in de bus met ‘goed nieuws’. Zo kondigde KPNNetwerkNL de komst van glasvezel aan. Daarna heeft men, te beginnen in Meijhorst, een aanmeldcode gekregen waarmee je toestemming kon geven de glasvezelkabel aan te leggen tot in huis. Met een huisbezoek werd de locatie van de aansluitdoos gezamenlijk vastgelegd. Dit is geen verplichting een abonnement bij KPN af te nemen, de aanleg is nu wel gratis. Het maakt ook niet uit wie de glasvezel aanlegt, in dit geval heeft KPN het initiatief genomen. De materiaaleisen zijn voor alle aanlegbedrijven gelijk.

Iedereen snel internet

Er is afgesproken dat iedereen in de Europese Unie uiterlijk in 2025, toegang moet kunnen hebben tot snel internet (minimaal 100 mb per seconde).

  Nederland heeft zich tot doel gesteld dit al eind 2023 te bereiken (momenteel is dat al 96%). De Nederlandse overheid ondersteunt de aanleg van snelle verbindingen door onder andere vlotte vergunningsprocedures. Hierdoor zijn al 2,8 miljoen huishoudens in Nederland aangesloten op glasvezel. In de laatste test van de consumentenbond (april-juni 2020) staat glasvezel bovenaan voor de kwaliteit van internet met de minste storingen, als tweede komt een verbinding met DSL en op de derde plaats de kabel.

Glasvezel het snelst

Internetten via glasvezel (tot in huis) is het snelst. Via een glasvezelverbinding worden de data verstuurd met lichtsignalen. Die zijn veel sneller dan bij een DSL en kabelverbinding die gebruik maken van stroomsignalen. En al is dit maar voor een deel, de zwakste schakel is bepalend. De up- en downloadsnelheiden zijn bij glasvezelinternet hetzelfde, waardoor iets versturen even snel gaat als iets downloaden. Bij een kabel- en DSL-verbinding zijn de uploadsnelheden een stuk lager. Vooral bij het versturen van grote bestanden, zoals foto’s en video’s zal dit merkbaar zijn. Ook maakt bij een glasvezelverbinding de afstand van centrale naar huis niet uit. Bij DSL wordt het internet trager wanneer je verder weg woont. Ook wordt de televisieontvangst dan storingsgevoeliger. Daarnaast worden er ook steeds meer eisen aan televisieontvangst gesteld, TV-series en films bekijken terwijl tegelijk grote bestanden worden gedownload en andere huisgenoten spelletjes spelen of video-overleg hebben. En we staan aan de vooravond van steeds meer slimme apparaten, ‘je koelkast op internet’, ja het komt! Glasvezel kan dit alles aan.

Aanleg

Wanneer KPN in een wijk of stadsdeel met de aanleg van glasvezel start, wordt er normaal gesproken een (glasvezel)informatiepunt ingericht waar bewoners terecht kunnen met al hun vragen. Door corona zal alle informatie via internet moeten worden gegeven. Helaas met het gevolg dat via sociale media weer ‘fake-nieuws’ verspreid wordt. De website www.kpnnetwerk.nl geeft antwoord op veel vragen. Onder de knop klantenservice vindt men verschillende mogelijkheden om in contact te komen en vragen te stellen, de ‘chat’ functie werkt hierbij het snelst. In Meijhorst zijn de graafwerkzaamheden in volle gang, straat voor straat legt men de glasvezelkabel in de grond. Even daarna volgen de huisaansluitingen.

Voor bewoners die al een abonnement bij KPN hebben, is het overzetten van DSL naar glasvezel gratis, ook hebben KPN-ers bericht gekregen dat het abonnement en het maandbedrag gelijk blijven. Maar men hoeft geen abonnement bij KPN af te nemen, er zijn meer providers die hun diensten aanbieden.

Bronnen: KPN, de consumentenbond en de website Rijksoverheid.

Bericht november 2020

menu