‘Glasvezel goedkoper dan kabel’

Bij het onderzoek van de Dukenburger komt naar voren dat men van mening is dat glasvezel te duur of duurder is dan … Dit blijkt niet waar te zijn uit testen van de Consumentenbond en Radar. Verder is het ook enorm afhankelijk wat men als extra’s wil. Wil je films kijken, de formule 1-races volgen of ben je fan van Eredivisie voetbal? Het is tegenwoordig allemaal te volgen maar dat kost wel extra geld. Om te vergelijken moeten we al deze extra’s loskoppelen van een standaardabonnement.

Internet, tv en programma’s opnemen

Zonder deze grote en vaak dure extra’s is de gemiddelde prijs begin september 2023 ongeveer 60 euro voor internet (Mbit/s *), televisie en een opnemen-pakket. Dat laatste begint steeds belangrijker te worden, nu al kijkt meer dan de helft van de kijkers programma’s niet op het tijdstip dat die daadwerkelijk uitgezonden worden.

Van laag naar hoog in prijs voor deze drie standaard-items betaal je bij glasvezel 52,50 euro (Odido), 55 euro (KPN), 58 euro (Online) en 66 euro (Youfone en Freedom). Er zijn nog meer providers in dit gehele prijssegment, hier alleen enkele voorbeelden. Bij kabel is dat 66 euro (Ziggo).

Elk van de hier genoemde aanbieders heeft kleine verschillen in aanbod en legio mogelijkheden om uit te breiden. Ook zijn er veel kortingen die blijven staan zolang je abonnee bent en aanbiedingen om je te lokken. Kijk altijd wat het per jaar kost zonder deze aanbiedingen. Verschil hoogste-laagste aanbieder is 162 euro per jaar.

Verder vermeldt de Consumentenbond dat provider Freedom de beste is in de landelijke test, dan volgt KPN (opvallend zowel glasvezel als koperdraadverbinding**) en op de vijfde plek komt de (coax)kabel. **Koperdraad gaat heel binnenkort verdwijnen en wordt afgekoppeld. Glasvezel is een openbaar netwerk waar iedere provider verbindingen kan inkopen.

Alleen internet

Voor alleen een internetabonnement meldt Radar het volgende: Alleenstaanden hebben genoeg aan 100 Mbit/s. Hogere internetsnelheden komen pas om de hoek kijken als je gamet of grote bestanden downloadt. Gezinnen gebruiken het dubbele en hebben daaraan genoeg: 200 Mbit/s. Hiermee kun je met vier personen tegelijk series of films streamen. Je hebt dan ook geen last van elkaar als je met meerdere mensen tegelijkertijd aan het internetten bent.

Prijsverschil abonnementen 

Bij de meeste internetproviders kun je uit grofweg drie pakketten kiezen: een basispakket met een internetsnelheid van 100 Mbit/s, een standaardpakket met 200 Mbit/s en een premiumpakket met 1.000 Mbit/s.

Het prijsverschil is bij KPN bijvoorbeeld 10 euro. Voor het abonnement met het snelste internet (1.000 Mbit/s) betaal je 52,50 per maand, terwijl je voor een abonnement met 100 Mbit/s 42,50 per maand betaalt, 200 Mbit/s kost je 50 euro per maand.

Bij Ziggo liggen de prijzen verder uit elkaar: het snelste internet (1.000 Mbit/s) kost 63 euro per maand en 100 Mbit/s kost 47 euro per maand, 200 Mbit/s kost 52 euro per maand. Verschil hoogste-laagste aanbieder bij het basispakket is 54 euro per jaar.

Dit artikel is begin september aangepast na de introductie van Odido.

*Megabit per seconde.

**Koperdraad, DSL – oude telefoonverbinding

Bronnen: Consumentenbond, Radar. Prijzen september 2023.

Bericht november 2023

menu