‘Geschiedenis St. Nicolaaskapel’

De Valkhofvereniging bestaat dit jaar 45 jaar. Reden om te trakteren, aldus voorzitter Rob van Bruggen. Daarom hebben leden van de jarige vereniging het toneelstuk Een Vlucht door de Tijd geschreven. Het toneelstuk, dat ook gespeeld wordt door zes leden van de Valkhofvereniging, voert de toeschouwers op een luchtige en amusante manier door de geschiedenis van de St. Nicolaaskapel, het oudste stenen gebouw van Nederland op het Valkhof in Nijmegen.

Het stuk laat je kennis maken met Theophanu, vrouw van Otto II, keizer van het heilige Roomse Rijk. Het paar verbleef geregeld in hun burcht op het Valkhof. Theophanu was een groot bewonderaarster van de heilige Nicolaas van Myra, in Nederland beter bekend als Sinterklaas. Na haar dood in 991 liet haar zoon, Otto III, een kapel bouwen op het Valkhof, gewijd aan de heilige van Myra: de St. Nicolaaskapel, die dus al ruim 1000 jaar oud is.

Een kok belicht de middeleeuwen en een koopman het begin van de negentiende eeuw, toen de burcht is gesloopt omdat de provincie van de machtige burcht af wilde. Een parkwachter vertelt tenslotte over een van de oudste stadsparken van Nederland, het Valkhof, ontworpen door landschapsarchitect Jan David Zocher.

Aan zoveel mogelijk mensen laten zien

De 45-jarige Valkhofvereniging is opgericht in 1978, toen de kapel in zeer slechte staat verkeerde. De gemeente gebruikte het unieke historische bouwwerk als opslag voor tuingereedschap. De vereniging nam het beheer over; vrijwilligers zorgen ervoor dat de deuren van de kapel vaak open zijn. “Onze doelstelling is altijd geweest om de kapel zo veel mogelijk aan de mensen te laten zien. In de loop van de tijd zijn er door onderzoek ook steeds meer belangwekkende vondsten gedaan en in 2022 zijn de muur- en plafondschilderingen, veelal uit 1543, gerestaureerd”, vertelt voorzitter Rob van Bruggen.

Van Bruggen: “Mooi is ook dat de kapel goed wordt gebruikt. Het was de eerste officiële trouwlocatie buiten het stadhuis. De kapel is gewijd, zodat er ook officiële missen gehouden mogen worden. Er zijn geregeld concerten, exposities en tv-opnames en van 20 november tot 5 december is de kapel het Huis van Sinterklaas. We trekken ruim 40.000 bezoekers per jaar.”

Maar 40 plekken

Het toneelstuk Een Vlucht door de Tijd wordt in de kapel gespeeld op 27, 28 en 29 december om 15.00 uur ’s middags. Er zijn per voorstelling maar 40 plaatsen beschikbaar, dus het is aan te raden snel een kaartje te kopen via de website van de Valkhofvereniging, www.valkhof.nl

St. Nicolaaskapel. Voerweg 1, 6511 RR Nijmegen

Bericht december 2023

menu