‘Gescheiden rioolstelsel in Dukenburg’

Dukenburg heeft een gescheiden rioolstelsel. Regenwater en afvalwater worden in aparte buizen afgevoerd. Dat heeft gevolgen voor de bewoners. Zo is het verboden auto’s op straat te wassen.

Afvalwater uit uw huis (toilet, keuken, bad en wasmachine) gaat onder de grond door rioolwaterbuizen naar de rioolwaterzuivering. Regenwater van uw dak loopt door de regenpijp naar de regenwaterbuizen onder de straat. Daar komt ook het regenwater in van de straat en stoep. De regenwaterbuizen voeren het water af naar de vijvers in de wijk. Van daaruit stroomt het water via de stuwen naar het lagergelegen landbouwgebied.

Huishouden met regenwater

Eigenlijk vreemd om het regenwater dat op uw eigen dak valt naar de vijvers te laten stromen en drinkwater terug te kopen om er de tuin mee te sproeien. Als u veel werk maakt van uw tuin dan loont het zeker de moeite om regenwater in een regenton op te vangen en te gebruiken. Een eenvoudige regenton kost maar een paar tientjes en dat is dus zo terugverdiend. Het relatief ‘zachte’ regenwater kunt u trouwens ook prima (beter zelfs!) gebruiken voor uw kamerplanten, voor het lappen van uw ramen en om andere klussen in en om het huis te doen, zoals het terras schrobben.

Auto wassen? Niet voor de deur! Omdat de putten op straat via de regenwaterbuizen op de vijvers uitkomen, komt alles wat u op het putje loost in de vijvers terecht. Het is dan ook niet best voor de vijvers als u uw auto eens flink afsopt voor de deur. Op diverse plekken in de stad zijn wasstraten gevestigd waar u uw auto met emmer en spons, met een hogedrukspuit of in een automatische, milieuvriendelijke autowasstraat kunt reinigen. In zo’n wasstraat wordt een minimum aan energie en water gebruikt, en dit water wordt bovendien voor het grootste deel gerecycled.

Hondenpoep niet in goot en sloot

Hondenpoep is mest en als mest in het oppervlaktewater komt dan wordt het water voedselrijker. Dat voedsel stimuleert de algengroei en die verstoort het kwetsbare ecologische evenwicht. Daarom zijn er in Dukenburg op allerlei gemakkelijk te bereiken plekken hondenuitlaatplaatsen aangelegd. Voor iedere hond, slim of niet, is het gemakkelijk aan te leren om eerst op zo’n vaste plek zijn behoefte te doen voordat hij gaat wandelen of spelen. Het spreekt vanzelf dat die uitlaatplaatsen regelmatig worden schoongemaakt. Uit onderzoek blijkt dat men hondenpoep de meest vervelende vorm van overlast vinden. Door gebruik te maken van de hondenuitlaatplaatsen doen we daar meteen wat aan. De gemeente Nijmegen hanteert een strikt hondenpoepbeleid. Uw hond mág ook buiten de uitlaatplaatsen zijn behoefte doen; u bent dan wel verplicht de hondenpoep op te ruimen. Ook in Dukenburg zijn hiertoe hondenpoepbakken geplaatst.

Eendjes niet voeren

Samen met paps hand in hand aan het water. De zak met oud brood ritselt. Al voor dat de hand in de zak gaat, stuiven de eenden op je af. Ze herkennen het geluid. Veel mensen weten het niet, maar brood voeren is niet geschikt voor eenden. In brood zit olie om de houdbaarheid te verlengen. In water lost de olie op uit het brood en bedekt het verenkleed van de eenden waardoor zwemmen moeilijk wordt. Overig ‘gevoerd’ eten is ook ongezond vanwege de vele vetten en andere voor eenden schadelijke stoffen. Al deze voedingsstoffen verontreinigen het water. We willen het water juist gezond maken.

Doordat de mannetjeseenden (woerden) zo makkelijk aan eten komen, vervelen ze zich. En de dames zijn de klos. Eendenvrouwen worden zo vaak bestegen dat ze regelmatig verdrinken. Door dit onnatuurlijke gedrag zie je op de raarste tijden eendenkuikens, ook in de winter. In de winterkou bevriezen de kuikens snel. Dit dierenleed moeten we met zijn allen voorkomen. Dus voert u de eenden het liefst niet.

Natuurvriendelijk tuinieren

U woont in een duurzaam woongebied. Daar kunt u zelf aan meehelpen door uw tuin natuurvriendelijk aan te leggen en te onderhouden. U gebruikt dan geen tropisch hardhout, tenzij het gegarandeerd gekweekt is. Zogeheten verduurzaamd hout is ook uit den boze, want in dat hout zitten allerlei chemische stoffen, die slecht zijn voor het milieu als ze met het regenwater de grond in komen. Het beste is om goedgekeurd hout te nemen met FSC-keurmerk. Wilt u natuurvriendelijk tuinieren dan legt u ook zo weinig mogelijk verharding aan in uw tuin. De verharding die nodig of toch gewenst is, moet dan zo worden aangebracht dat regenwater er makkelijk vanaf loopt en in de tuin kan wegzakken. U doet er goed aan open verharding te gebruiken. Dat type verharding is waterdoorlatend en mooi tegelijk. Als u voor planten kiest die aantrekkelijk zijn voor vlinders, honingbijen, hommels en andere insecten, dan trekt dat ook weer vogels aan.

Het is milieuonvriendelijk om agressieve schoonmaakmiddelen als chloor in uw tuin te gebruiken. Ook alle middeltjes tegen groene alg-aanslag op stoepen en terrassen zijn slecht voor het milieu. U kunt uw terras of stoep veilig en goed schoonmaken met de oude, vertrouwde groene zeep en soda. Ook giftige, niet plantaardige bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu. Ze zijn niet alleen sterk milieubelastend maar vaak ook dodelijk voor ‘nuttige’ dieren als bijen en vlinders. Daarom is de onkruidbestrijding door de gemeente ook gifvrij. Inmiddels is het zelfs verboden om dergelijke middelen te gebruiken.

Kliko wassen? Dat kan!

Bewoners die een kliko hebben voor hun groente- en tuinafval willen graag dat deze schoon blijft. Dat is ook beter voor hun gezondheid. De gemakkelijkste manier om dat te doen is om een speciaal bedrijf in te schakelen dat daarin gespecialiseerd is. Deze spoelen de kliko’s om en voeren het spoelwater en de vuilresten af. Maar dat is niet voor iedereen betaalbaar. Daarom maken veel bewoners zelf hun kliko schoon. Probleem hierbij is dat het water met groenteresten wegloopt naar de vijvers. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, als je je aan de volgende regels houdt: gebruik voor het schoonmaken van de kliko’s geen agressieve wasmiddelen met chloor, maar gebruik gewoon groene zeep of biologische wasmiddelen. Dat maakt de kliko net zo goed schoon en is beter voor het milieu. Laat daarna het waswater weglopen op straat, het liefst nabij een put. Grotere groenresten gooi je in een vuilniszak. Zo hou je je kliko en eigen buurt schoon.

Voor meer informatie: www.waterbewust.nl

Bericht november 2024, eerder gepubliceerd juli 2009.

menu