‘Gemeente Nijmegen verzwijgt of je in een brandgevaarlijk gebouw woont’

Gemeente wil lijst van brandgevaarlijke Nijmeegse complexen niet vrijgeven, ook hebben veel eigenaren niet gereageerd op de gemeentelijke vragen. Woningcorporatie Woongenoot is wel open en duidelijk naar zijn bewoners! Lees hier het artikel in de Dukenburger van eind 2019.

Gevelbekleding Meiberg aangepast

Het was lang wachten voor het groene licht kwam en hoe de gevelbekleding van seniorencomplex De Meiberg in Meijhorst vervangen moest worden. In november 2019 zijn dan toch werkzaamheden aan de gevels gestart. De gemeentelijke instanties en de brandweer hebben de plannen van woningcorporatie WoonGenoot voor het definitief brandveilig maken van de Meiberg goedgekeurd.

 Met de maatregelen komt de, straks vernieuwde gevel in een extra hoge brandveiligheidsklasse. De huidige, nog aanwezige, beplating hoeft niet vervangen te worden. De onderste meters waren juli 2018 al uit veiligheidsoverwegingen rond het hele complex verwijderd. Deze onderste ring zal nu het eerst aangepakt worden. Bewoners van de woningen op de begane grond hebben, door ontbreken van de isolatie, de meeste overlast. Na het schoon- en vlakmaken van de muren komt er nieuwe gevelisolatie, deze beplating wordt gestuct (spachtelputz). Bij de hoogbouwdelen krijgt het een antraciet kleur, de laagbouw delen komen in een champagne kleur passend bij de overige beplating. De daarboven gelegen beplating krijgt accenten in de kleuren van de onderlaag. De duur van deze werkzaamheden is afhankelijk van het weer en de buitentemperatuur. In de lente van 2020 wordt gestart met de overige maatregelen. Er komt dan nieuwe isolatie rond de ramen op de kopgevels en men plaatst metalen strips aan de buitenkant van de slaapkamerkozijnen. Op de genoemde plekken waren al tijdelijke maatregelen getroffen. Hiervoor moeten steigers geplaatst worden. Door het uitvoeren van deze maatregelen voldoet De Meiberg weer aan de brandveiligheidsnormen in het bouwbesluit. Daarnaast zijn in 2018 binnen in het complex veel brandveiligheidsmaatregelen getroffen. Zo kreeg elke woning een nieuwe voordeur met deurkozijn die brand en rook langer tegenhouden en werden bij pijpen en luchtkokers maatregelen genomen die vuurdoorslag moeten voorkomen. Zie de Dukenburger nummer 4 van 2018, bladzijde 36.

Als isolatiemateriaal gebruikt WoonGenoot: Sto Therm Mineral, minerale wolbeplating. Eurobrandklasse ‘A2-s1, d0’ (praktisch onbrandbaar).

Bericht december 2019

menu